Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Na těsto
- 250 g bílé pšeničné mouky hladké
- 150 g másla (pokojové teploty)
- 1 vejce
- Špetka soli
Na jablečnou náplň
- 4 střední jablka libovolného druhu
- 50 g bílého cukru krystal
- 37 g vanilkového pudinku v prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce bílého cukru moučka
Ingredience k TIPU
- Zakysaná smetana
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie, dejte do lednice a nechte 30 minut odležet.
- 2Mezitím si připravte jablečnou náplň: Jablka omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na tenké měsíčky. Nakrájená jablka přendejte do větší mísy, přidejte k nim cukr krystal, pudinkový prášek, skořici a citronovou šťávu a vše promíchejte.
- 3Troubu dejte předehřát na 170 °C, připravte si koláčovou formu o průměru cca 24 cm a vyložte ji pečicím papírem. Pečicí papír následně z formy vyndejte a položte ho na pracovní plochu.
- 4Z lednice vyndejte vychlazené těsto, sundejte z něj fólii, položte ho doprostřed připraveného pečicího papíru a zde ho válečkem vyválejte na kruhový plát o tloušťce cca 3–4 mm. Vyválené těsto přemístěte i s pečicím papírem do koláčové formy.
- 5Doprostřed těsta ve formě navrstvěte připravenou jablečnou náplň, rozprostřete ji po celé ploše formy a poté přes ni přehněte pár centimetrů okraje těsta.
- 6Formu vložte do předehřáté trouby a koláč pečte 45–50 minut při 170 °C.
- 7Po upečení nechte koláč alespoň 30 minut chladnout.
- 8Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem, nakrájejte na 8 porcí a podávejte.
Tip
Koláč doporučujeme podávat se zakysanou smetanou.

30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.