Doprava

Košík

8 Porcí
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

Na těsto

  • 250 g bílé pšeničné mouky hladké
  • 150 g másla (pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Na jablečnou náplň

  • 4 střední jablka libovolného druhu
  • 50 g bílého cukru krystal
  • 37 g vanilkového pudinku v prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce bílého cukru moučka

Ingredience k TIPU

  • Zakysaná smetana

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1
    Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie, dejte do lednice a nechte 30 minut odležet.
  • 2
    Mezitím si připravte jablečnou náplň: Jablka omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na tenké měsíčky. Nakrájená jablka přendejte do větší mísy, přidejte k nim cukr krystal, pudinkový prášek, skořici a citronovou šťávu a vše promíchejte.
  • 3
    Troubu dejte předehřát na 170 °C, připravte si koláčovou formu o průměru cca 24 cm a vyložte ji pečicím papírem. Pečicí papír následně z formy vyndejte a položte ho na pracovní plochu.
  • 4
    Z lednice vyndejte vychlazené těsto, sundejte z něj fólii, položte ho doprostřed připraveného pečicího papíru a zde ho válečkem vyválejte na kruhový plát o tloušťce cca 3⁠–⁠4 mm. Vyválené těsto přemístěte i s pečicím papírem do koláčové formy.
  • 5
    Doprostřed těsta ve formě navrstvěte připravenou jablečnou náplň, rozprostřete ji po celé ploše formy a poté přes ni přehněte pár centimetrů okraje těsta.
  • 6
    Formu vložte do předehřáté trouby a koláč pečte 45⁠–⁠50 minut při 170 °C.
  • 7
    Po upečení nechte koláč alespoň 30 minut chladnout.
  • 8
    Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem, nakrájejte na 8 porcí a podávejte.
Tip
Koláč doporučujeme podávat se zakysanou smetanou.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

Na těsto

Na jablečnou náplň

Ingredience k TIPU