Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 40 g jemně mletých lískových ořechů na vysypání formy
- 3 vejce
- 180 g cukru krystal
- 8 g vanilkového cukru
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové kůry
- 200 g pšeničné mouky hladké
- 12 g kypřicího prášku do pečiva
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Troubu dejte předehřát na 180 °C. Poté si nachystejte formu na bábovku, vymažte ji 1 lžící oleje a vysypte mletými lískovými ořechy.
- 2Do větší mísy rozklepněte 3 vejce, přisypte cukr krystal a vanilkový cukr a ručním šlehačem směs šlehejte 2–3 minuty na vysoký výkon, dokud se nevytvoří pěna. Do pěny pak za stálého šlehání pomalu přilijte 100 ml oleje. Následně do mísy přidejte bílý jogurt a citronovou kůru a promíchejte. Do vzniklé směsi prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a pomocí vařečky obsah mísy vymíchejte v hladké těsto.
- 3Připravené těsto nalijte do vysypané formy a pečte 15 minut při 175–180 °C.
- 4Teplotu v troubě snižte na 155–160 °C a těsto pečte dalších 45–50 minut dozlatova. Po této době zkontrolujte, zda je bábovka propečená: Do nejvyššího bodu bábovky zapíchněte špejli a vytáhněte ji – pokud je povrch špejle suchý a bez kousků těsta, je bábovka hotová; pokud na špejli ulpívají kousky nedopečeného těsta, pečte bábovku ještě pár minut a následně kontrolu špejlí zopakujte.
- 5Po upečení bábovku vyndejte z trouby a nechte 3–5 minut chladnout ve formě.
- 6Bábovku z formy vyklopte, nechte ji ještě 1–2 hodiny chladnout a podávejte.

30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.