Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 500 g hovězího předního masa
- 2 lžíce pšeničné mouky hladké
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- 2 menší žluté cibule
- 40 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 bobkové listy
- 800 ml hovězího vývaru
- 30 g másla
Na knedlík
- 1 starší rohlík
- 320 g mouky polohrubé
- 1 vejce
- 180 ml polotučného mléka
- 6 g kypřicího prášku do pečiva
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Hovězí maso nakrájejte na menší kostky (cca 2 cm × 2 cm), vložte ho do větší mísy a smíchejte s hladkou moukou, rozmarýnem, solí a pepřem.
- 2Česnek i cibule oloupejte a nakrájejte je najemno.
- 3Vezměte si větší hrnec a na středním plameni v něm rozpalte 40 ml slunečnicového oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 7–8 minut na středním plameni.
- 4Do hrnce přidejte nakrájený česnek, okořeněné maso z mísy a hořčici a celou směs za stálého míchání opékejte dalších 7–8 minut na středním plameni.
- 5Do hrnce přidejte bobkové listy a hovězí vývar, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 60–70 minut, dokud maso nebude měkké.
- 6Než se masová směs dovaří, připravte si knedlík: Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a mezitím si nakrájejte na malé kostičky rohlík. Nakrájený rohlík dejte do větší mísy, přidejte polohrubou mouku, vejce, mléko, kypřicí prášek a 1 lžičku soli, vše smíchejte a vypracujte pevné těsto, ze kterého následně vytvarujte jednu velkou šišku. Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní knedlíkovou šišku, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a knedlík vařte 18–19 minut. Po uvaření pak knedlík vyjměte z vody, propíchejte ho špejlí, aby se nesrazil, a nechte ho vychladnout na pracovní ploše. Po vychladnutí ho nakrájejte na plátky, a než budete jídlo servírovat, předem si nakrájený knedlík ohřejte.
- 7Až se dovaří masová směs v prvním hrnci, vypněte ohřev, přidejte do hrnce máslo a promíchejte. Následně obsah hrnce rozdělte do 4 talířů, ke každé porci přidejte knedlík a podávejte.

30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.