Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience na kuličky
- 20 g strouhanky
- 80 ml polotučného mléka
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžíce řepkového oleje
Na brambory
- 1 kg syrových brambor
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce řepkového oleje
Na omáčku
- 30 g másla
- 30 g pšeničné mouky hladké
- 250 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Troubu dejte předehřát na 200 °C a vyložte si pečicím papírem plech.
- 2Do menší mísy nasypte strouhanku, přilijte 80 ml mléka a nechte mléko vstřebat.
- 3Mezitím dejte péct brambory: Očistěte je, nakrájejte na měsíčky do větší mísy a následně je smíchejte s mletou paprikou, tymiánem, 2 lžícemi řepkového oleje, solí a pepřem. Ochucené brambory přemístěte na vyložený plech, dejte do trouby a pečte 20 minut při 195–200 °C.
- 4Mezitím si ve větší míse smíchejte mleté maso, kukuřičný škrob, 1 lžíci řepkového oleje a směs strouhanky a mléka. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem a vytvarujte z ní 16–20 menších kuliček.
- 5Po 20 minutách pečení vyndejte z trouby plech s bramborami a brambory přesuňte na jednu stranu plechu. Na uvolněné místo vyskládejte masové kuličky, plech vraťte do trouby a vše pečte dalších 20–25 minut při 195–200 °C, dokud kuličky nezezlátnou.
- 6Mezitím připravte omáčku. Do větší pánve dejte máslo a zahřívejte ho 1–2 minuty na mírném až středním plameni, dokud se nerozpustí. Rozpuštěné máslo zasypte moukou a vzniklou směs za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut, dokud z ní nevznikne tmavší jíška. Poté do pánve přilijte ½ hovězího vývaru a jíšku důkladně rozmíchejte metličkou, aby v pánvi nezůstaly žádné hrudky. Následně přilijte zbylý vývar a vše vařte 1 minutu na mírném až středním plameni. Nakonec do pánve přidejte smetanu na vaření, 1–2 lžíce sójové omáčky a dijonskou hořčici, promíchejte, vařte další 1 minutu na mírném plameni a dochuťte solí a pepřem.
- 7Až se dopečou masové kuličky s bramborami, rozdělte je do 4 talířů. Následně každou porci polijte připravenou omáčkou a podávejte.

30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.