Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 80 g strouhanky
- 40 g bílé pšeničné mouky polohrubé
- 1 vejce
- 50 ml polotučného mléka
- 400 g syrových brambor
- 400 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 bločky eidamu s 30 %
Domácí tatarská omáčka
- 1 malá cibule
- 30 g nakládaných okurek a 1 lžíci nálevu z nich
- 1 lžíci kaparů
- 60 g majonézy
- 30 g zakysané smetany
- ½ lžičky bílého cukru krystal
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Připravte si 3 hlubší misky. Do jedné nasypte strouhanku, do druhé nasypte polohrubou mouku a v poslední misce rozšlehejte 1 vejce s 50 ml mléka. Následně si připravte ještě prázdný talíř.
- 2Bločky eidamu nejprve namočte do vody, aby na nich lépe držela mouka. Poté je obalte nejdříve v mouce, následně ve vaječné směsi, poté ve strouhance a nakonec ještě jednou ve vaječné směsi a ve strouhance. Obalené eidamy položte na připravený talíř a dejte na 30–35 minut do mrazáku – pojistíte si tak, aby měl sýr po usmažení lepší konzistenci a zároveň během smažení nevytekl.
- 3Zatímco se obalené eidamy chladí, uvařte si brambory: Do většího hrnce napusťte dostatečné množství vody a vodu osolte. Poté si oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vložte do hrnce s vodou. Následně vodu na středním plameni přiveďte k varu a poté nechte brambory vařit 17–18 minut, dokud nezměknou. Po uvaření je sceďte, vraťte do hrnce a přiklopte pokličkou, aby zůstaly teplé, než připravíte smažený sýr.
- 4Vychlazené eidamy vyndejte z mrazáku, nachystejte si pánev a na středním plameni v ní rozpalte 400 ml oleje. Poté do pánve vložte obalené eidamy a smažte je z každé strany 4–5 minut na středním až silném plameni. Průběžně je přitom hlídejte, aby se nespálily.
- 5Osmažené eidamy rozdělte do 2 talířů a podávejte s uvařenými bramborami.
Tip
Ke smaženému sýru s bramborami si připravte domácí tatarskou omáčku. Potřebovat budete 1 malou žlutou cibuli, 30 g nakládaných okurek (a 1 lžíci nálevu z nich), 1 lžíci kaparů (můžete vynechat), 60 g majonézy, 30 g zakysané smetany, ½ lžičky bílého cukru krystal, sůl a pepř. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, okurky nakrájejte na co nejmenší kostičky a kapary nakrájejte najemno. Nakrájené ingredience vložte do menší misky, přidejte majonézu, zakysanou smetanu, 1 lžíci nálevu z okurek, cukr, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Hotovou tatarskou omáčku uchovávejte v lednici.

30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.