Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA HRÁŠKOVÉ PYRÉ
- 200 g mraženého hrášku
- 2 šalotky
- 100 ml zeleninového vývaru
- 100 ml plnotučného mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA PEČENÝ KVĚTÁK
- 1 květák
- 100 g másla
- Sůl
SUROVINY NA NAKLÁDANÉ LUSKY
- 100 g fazolových lusků
- 100 ml vinného octa
- 2 lžíce medu
- 2 bobkové listy
- Sůl
- Pepř
SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ
- Čerstvý kopr
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA HRÁŠKOVÉ PYRÉ
- 1Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno.
- 2Do pánve dejte máslo a počkejte, až začne pěnit. Přidejte šalotku a restujte dozlatova.
- 3Přidejte hrášek, dobře osolte a opepřete. Přidejte vývar, který vyredukujte na polovinu. Nakonec přidejte mléko a smetanu, zamíchejte, přiveďte k varu a nechte vařit 7 - 8 minut.
- 4Po uvaření celý obsah pánve rozmixujte na hladké pyré, a poté ho ještě přes jemné sítko propasírujte.
- 5Na závěr můžete dochutit citronovou šťávou, případně dosolit.
POSTUP NA PEČENÝ KVĚTÁK
- 1Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ho ohřívat. Jakmile začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a počkejte, až získá hnědou barvu a bude vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo. Poté jej ideálně přeceďte přes jemný cedník a plátýnko.
- 2Z květáku odkrojte 2 silnější plátky, přibližně 1,5 - 2 cm tlusté tak, aby se jednotlivé růžičky nerozpadly a plátky zůstaly vcelku. Dobře je z každé strany osolte a opepřete.
- 3V pánvi rozehřejte hnědé máslo. Přidejte plátky květáku a pečte z každé strany, až bude květák měkký a chytne zlatavou barvu.
POSTUP NA NAKLÁDANÉ LUSKY
- 1V hrnci přiveďte k varu dobře osolenou vodu.
- 2Lusky zbavte konců a nakrájejte je na menší kousky přibližně 3 cm dlouhé. Vařte je ve vroucí vodě 3 minuty. Poté je hned zchlaďte v míse s ledovou vodou.
- 3V menším kastrolu smíchejte vinný ocet s medem. Přidejte 80 ml vody a bobkové listy. Vše přiveďte k varu a tekutinu zredukujte na minimum, aby vám v kastrolu zůstaly přibližně 3 - 4 PL tekutiny. Rozvar přeceďte do misky.
- 4Uvařené lusky přihoďte k rozvaru a pořádně promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
SERVÍROVÁNÍ
- 1Na talíř dejte hráškové pyré. Můžete si pomoci dávkovací lahvičkou nebo lžící.
- 2Z květáku oddělte jednotlivé růžičky a vyskládejte je na talíř. Přidejte nakládané lusky a dozdobte čerstvým koprem, případně výhonky hrášku.

Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!