Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 250 ml polotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 250 g bílé špaldové mouky hladké
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 60 g mrkve
- 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 vejce
Ingredience na TIP
- Sezamová semínka
- Lněné semínko
- Smetanový sýr
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Nejprve si připravte těsto: Vezměte si rendlík, nalijte do něj mléko a na mírném plameni ho zahřejte na vlažnou teplotu (potrvá to 2–3 minuty). Následně do mléka přidejte droždí a třtinový cukr a rendlík dejte na 5–10 minut stranou, aby ve směsi díky droždí vzešly bublinky.
- 2Mezitím si vezměte větší mísu a smíchejte v ní bílou i celozrnnou špaldovou mouku a 1,5 lžičky soli. Mrkev oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte do mísy s moukou. Poté do mísy přilijte 1 lžíci oleje a připravenou směs mléka, droždí a cukru a celý obsah mísy hněťte 5–8 minut, dokud těsto nebude hladké a nepřestane se lepit. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. ( Doba kynutí závisí na teplotě, ve které se těsto nachází. Proto doporučujeme těsto kontrolovat, ať nepřekyne, popřípadě ho dle potřeby nechat kynout déle.)
- 3Po vykynutí těsta si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem. Poté si pomoučete pracovní plochu 20 g celozrnné špaldové mouky, vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozdělte ho na 10 kousků, ze kterých krouživými pohyby vypracujte malé bochánky. Bochánky vyskládejte na vyložený plech, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut. Asi 10 minut před koncem kynutí dejte předehřívat troubu na 200 °C a v misce si vyšlehejte vejce s 1 lžící vody.
- 4Vykynuté bochánky potřete vyšlehanou vaječnou směsí a z vrchní strany je třikrát nařízněte ostrým nožem tak, aby se vytvořil vzor jako u kaiserek. Takto připravené bochánky dejte do trouby a pečte 18–21 minut při 190–200 °C.
- 5Po upečení kaiserky vytáhněte z trouby, nechte je zhruba 45 minut chladnout a poté podávejte.
Tip
Po potření vejcem můžete kaiserky ještě posypat bílým sezamem nebo loupaným lněným semínkem. Upečené kaiserky podávejte například se smetanovým sýrem, najemno nasekanou pažitkou a mrkví nastrouhanou na tenké pásky.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je