Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 vejce velikosti M
- 50 g másla (změklého)
- 30 g třtinového cukru krystal
- 50 g jablečného pyré
- 2 lžíce holandského kakaa
- 50 g medu v tekutém stavu
- 100 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 g hořké čokolády (alespoň 85%)
- Sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
SUROVINY K TIPU
- Meruňková marmeláda
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si pečicím papírem vyložte kulatou dortovou formu (⌀ 22 cm). Poté si připravte větší mísu a vyšší mixovací nádobu, nachystejte si vejce a oddělte žloutky od bílků: Žloutky dávejte do mísy a bílky do vyšší nádoby. Nádobu s bílky dejte prozatím do lednice a dejte předehřívat troubu na 175 °C.
- 2Následně ke žloutkům v míse přidejte změklé máslo, třtinový cukr, jablečné pyré, holandské kakao a med a vše šlehejte ručním šlehačem 3–4 minuty, dokud se krystaly cukru nerozpustí. Poté vyndejte z lednice nádobu s bílky, přidejte do ní špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem bílky šlehejte 2–3 minuty, dokud nevznikne tuhý sníh. Následně do žloutkové směsi v míse zapracujte nejprve špaldovou mouku a poté opatrně, po 2 dávkách, i vyšlehaný bílkový sníh.
- 3Výsledné těsto nalijte do vyložené dortové formy, přemístěte do vyhřáté trouby a pečte 50–55 minut při 170–175 °C.
- 4Po upečení korpus vyndejte z trouby a nechte ho alespoň 20 minut chladnout ve formě.
- 5Následně si připravte vodní lázeň na rozpuštění čokolády: Nachystejte si hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody a přiveďte ji k mírnému varu. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, misku vložte opatrně do hrnce (její dno se nesmí dotýkat vody) a za stálého míchání nechte čokoládu pozvolna rozpustit nad horkou párou. Až budete misku z hrnce vyndávat, dejte pozor, aby vás uniklá pára z hrnce neopařila.
- 6Rozpuštěnou čokoládu nalijte na vychladlý korpus, vezměte si lžíci a její spodní stranou čokoládu rozetřete po celém povrchu korpusu. Poté dort dejte alespoň na 30 minut do lednice, aby čokoláda ztuhla.
- 7Vychlazený dort nakrájejte na 6 porcí a podávejte.
Tip
Upečený korpus můžete také podélně rozříznout na půl a potřít cca 150 g libovolné marmelády (nejlépe meruňkové).

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.