Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g kuřecích prsou
- 1 lžíce medu v tekutém stavu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 malá žlutá cibule (cca 50 g)
- 2 stonky jarní cibulky (2× cca 20 g)
- 4 stroužky česneku
- 1 menší rajče (cca 80 g)
- 70 g okurky hadovky
- 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- ¾ lžičky chilli vloček
- 250 g uvařené bílé rýže basmati*
- Šťáva z 1 malého citronu
- 2 vejce velikosti M
- Sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Kuřecí prsa nakrájejte na kousky cca 2 cm dlouhé a 1 cm silné. Nakrájené maso dejte do uzavíratelné nádoby, v menší misce smíchejte med a sójovou omáčku a vzniklou směs nalijte k masu. Obsah nádoby promíchejte, nádobu uzavřete a dejte alespoň na 30 minut odležet do lednice.
- 2Mezitím oloupejte cibuli a spolu s jarní cibulkou ji nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rajče nakrájejte na měsíčky a okurku na tenká půlkolečka.
- 3Po uvedené době vyndejte nádobu s masem z lednice, maso vyndejte z marinády a marinádu uchovejte. Poté si ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, vložte do pánve kuřecí maso a opékejte ho 4–5 minut na středním plameni. Následně ho z pánve vyndejte a odložte stranou, v pánvi rozehřejte další lžíci oleje, přidejte nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a ½ lžičky chilli vloček a opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Poté do pánve přidejte uvařenou rýži a ¾ celkového množství nakrájené jarní cibulky, zvyšte plamen na silný a celou směs za stálého míchání opékejte 3–4 minuty, dokud rýže nebude křupavá. Následně vypněte ohřev, vraťte do pánve opečená kuřecí prsa, přidejte marinádu, citronovou šťávu a sůl, vše promíchejte a výslednou směs rozdělte do 2 misek.
- 4Poté si v menší pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, vyklepněte do pánve obě vejce, posypte je ¼ lžičky chilli vloček a solí a opékejte na středním plameni 2–3 minuty, dokud bílek neztuhne (žloutek by však měl zůstat tekutý). Hotová volská oka položte navrch rýžové směsi v miskách.
- 5Na závěr jednotlivé porce ozdobte nakrájenými rajčaty, nakrájenou okurkou a zbylou jarní cibulkou a podávejte.
- 6* Rýži uvařte nejlépe 24 hodin předem podle následujícího návodu: Připravte si 90 g rýže basmati, propláchněte ji pod studenou vodou, dejte do hrnce, zalijte 180 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut pod pokličkou na mírném až středním plameni. Následně hrnec odstavte z ohřevu a rýži nechte 5–10 minut odležet pod pokličkou. Poté vyložte pečicím papírem plech, uvařenou rýži na něj rozložte a nechte ji chladnout 30–60 minut.
Tip
Nakrájenou okurku s rajčetem můžete podávat samostatně v misce a místo nich můžete pokrm ozdobit nakrájenou červenou paprikou a bílým sezamem.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.