Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 3 středně velké batáty (asi 750 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 3 stroužky česneku (najemno nakrájené)
- 2 lžičky uzené červené papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 900 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- Sůl
- Pepř
- 3 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- 100 g uzeného lososa
- Čerstvý koriandr nebo pažitka na ozdobu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Oloupeme batáty a nakrájíme je na menší kostky.
- 2V hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli. Orestujeme ji na středním ohni, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- 3Poté přidáme česnek a restujeme další 2 minuty.
- 4Přidáme uzenou papriku, mletý kmín, skořici a hřebíček. Necháme koření krátce restovat, aby se rozvonělo.
- 5Dále přidáme nakrájené batáty a vše dobře promícháme, aby se batáty obalily v koření.
- 6Zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Necháme vařit asi 20 minut, dokud batáty nezměknou.
- 7Polévku odstavíme a necháme mírně vychladnou.
- 8Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu na vaření a dochutíme solí a pepřem.
- 9Krém nalijeme do misek. Na každou porci přidáme lžíci zakysané smetany, kousek uzeného lososa, posypeme slunečnicovými semínky a případně čerstvým koriandrem nebo pažitkou.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.