Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 8 mandarinek
- 170 g másla
- 1 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 1 1/3 hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 1/2 hrnku + 2 polévkové lžíce podmáslí
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Předehřejte troubu na 180 °C.
- 2Pět mandarinek nakrájejte na tenké plátky a dejte stranou. Nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu ze zbývajících tří mandarinek.
- 3Do středního hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte nakrájené plátky mandarinek a vařte 3 minuty. Sceďte a plátky rozložte na papírovou utěrku, aby uschly.
- 4Pokud používáte pečicí papír, položte ho na dno dortové formy. Do formy o rozměrech 23 x 5 cm dejte 4 lžíce másla a vložte ji do trouby, aby se máslo rozpustilo.
- 5Když je máslo rozpuštěné, přidejte 1/2 hrnku cukru a 2 lžíce mandarinkové šťávy. Promíchejte metličkou, aby se vše spojilo.
- 6Na směs s cukrem do formy naskládejte plátky mandarinek, začněte uprostřed a postupujte směrem ven. Plátky částečně překrývejte, aby se dobře udržely na místě. Formu dejte stranou.
- 7Ve střední misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- 8V jiné misce vyšlehejte 1 lžíci másla s 1 hrnkem cukru, 1 lžící mandarinkové kůry a vanilkový extrakt na střední rychlost elektrickým mixérem, dokud nebude směs nadýchaná, asi 3 minuty. Při nízké rychlosti mixéru přidejte vejce, jedno po druhém, dokud nebudou plně zapracována. Poté přidejte moučnou směs ve dvou dávkách, střídavě s podmáslím a 2 lžícemi mandarinkové šťávy.
- 9Těsto jemně nalijte na mandarinkové plátky ve formě a povrch uhlaďte špachtlí.
- 10Pečte, dokud nebude dort zlatavý a nadýchaný, asi 30 až 35 minut. Dort přendejte na mřížku a nechte ve formě vychladnout 10–15 minut.
- 11Opatrně obkružte dort nožem podél okraje formy, aby se oddělil, a poté jej vyklopte na mřížku.
