2 Porce
Do hodinky
Novinka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 balení Juicy Marbles’ Plant-based filet
- 300 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 ml koňaku
- 100 g másla
- 1 PL kuliček kvalitního černého pepře
- 1 PL créme fraîche
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- větvičky čerstvého tymiánu
- rostlinný olej
- půlka citronu
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli a 3 stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pepř rozdrťte v hmoždíři nahrubo.
- 2Filety steaku osolte ze všech stran a nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- 3Do pánve dejte asi 2 PL oleje, nechte jí dobře rozehřát a poté do ní položte filety a nechte asi 3 minuty opékat z jedné strany. Poté je otočte, přidejte pár větviček tymiánu, dva stroužky česneku, rozmáčknutého nožem a asi 30 g másla. Nechte máslo zpěnit a lžící jím filety polévejte další 3-4 minuty. Steaky musí být ze všech stran krásně opečené. Poté filety z pánve vyndejte, přikryjte alobalem a dejte zatím stranou.
- 4Z pánve vylijte všechen tuk a vyhoďte i tymián s česnekem. Přidejte asi 30 g nového másla. Nechte ho lehce zpěnit a přidejte cibuli, česnek a pepř z kroku 1. Restujte až do světle hnědé barvy cibule, ale dávejte pozor aby se česnek nespálil.
- 5Poté přilijte do pánve koňak a zapalte ho. Dávejte pozor, plamen bude docela velký. Počkejte až plamen dohoří a tekutinu nechte zredukovat do sirupové konzistence.
- 6Do pánve přilijte vývar, smetanu a přihoďte zbytek tymiánu. Omáčku osolte, zamíchejte a nechte ji vařit asi 12 minut do vámi požadované hustoty.
- 7Omáčku sundejte z plotny, vyndejte snítky tymiánu a propasírujte ji přes jemné sítko.
- 8Poté do omáčky zašlehejte lžíci créme fraîche a zbytek másla. Nakonec dochuťte pár kapkami citronové šťávy a případně dosolte.
- 9Pokud budou steaky příliš studené, můžete je ohřát v pánvi s horkou omáčkou.
TIP
- 1Pokud byste chtěli vyměnit créme fraîche za zakysanou smetanu, mějte na paměti několik rad. Créme fraîche má jemnější, krémovější chuť a je méně kyselý než zakysaná smetana. Ta má výraznější kyselou chuť a je obvykle hustší. Créme fraîche má vyšší obsah tuku (okolo 30-40 %), zatímco zakysaná smetana obvykle obsahuje kolem 10-20 % tuku a z toho důvodu je větší pravděpodobnost, že se po přidání do omáčky může srazit.
- 2Jako přílohu můžete zvolit steakové hranolky, ale výbornou volbou bude i svěží zeleninový salát.
- 3Pokud budete připravovat s klasickým masovým steakem, doporučuji pracovat stejným postupem velmi rychle nebo začít jako první s přípravou omáčky a až poté připravit steaky. Ohřívat vychladlé steaky by byla velká škoda, přitom omáčku můžete ohřát kdykoliv. Po dopečení nezapomeňte nechat maso alespoň 10 minut odpočívat.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!