Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 90 g bílé cibule (nakrájené na větší kusy)
- 2 stroužky česneku (oloupané)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky chilli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g hovězího steaku z kýty (rump steaku)
- 200 ml kuřecího vývaru
- 200 g bílé quinoy v suchém stavu
- 100 g cherry rajčátek (rozkrojených napůl)
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 1 hrst čerstvé bazalky (nasekané najemno)
- 3 lžíce šťávy z citronu
- Sůl
- Pepř
- 350 ml vody
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do vyšší mixovací nádoby dejte cibuli, česnek, římský kmín, papriku, chilli, 50 ml vody, olej, rajčatový protlak, sůl a pepř a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Hovězí steak umyjte, osušte, obalte v bylinkové pastě a nechte marinovat alespoň 20 minut při pokojové teplotě.
- 2Troubu předehřejte na 210–215 °C a připravte si pánev vhodnou do trouby.
- 3Do středního hrnce nalijte vývar a 300 ml vody. Osolte, přidejte quinou a vařte 15–16 minut na středním plameni. Poté quinou sceďte a nechte v hrnci.
- 4Pánev rozpalte na silném plameni a steak zprudka restujte cca 2 minuty z každé strany. Steak v pánvi dejte do trouby a pečte 13–14 minut na 200–210 °C.* Poté jej z trouby vyjměte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout 7–8 minut při pokojové teplotě.
- 5Mezitím do hrnce s quinoou dejte cherry rajčátka, špenát, bazalku, citronovou šťávu, sůl a pepř a restujte na středním plameni 3–4 minuty, dokud špenát nezplihne.
- 6Nakonec maso vybalte z alobalu, nakrájejte na porce, rozdělte k němu quinou a podávejte.
- 7* Stupeň propečení masa záleží na výšce masa. Ta se může lišit, a proto je daný čas jen orientační. My jsme použili maso o výšce cca 5–6 cm a stupeň propečení byl medium rare. Pokud bude vaše maso nižší nebo vyšší, uberte nebo přidejte 1–2 minuty pečení.
Tip
Pokud maso chcete mít propečenější, pečte o 3–4 minuty déle.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová