Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY KULIČKY
- 4 stroužky česneku
- 500 g mletého krůtího masa (max. 12 % tuku)
- 2 lžíce polotučného mléka
- 80 g ovesných vloček jemných
- 1 vejce velikosti M
- 2 lžičky provensálského koření
- 1 lžíce řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA OMÁČKU
- 1 střední žlutá cibule (cca 70 g)
- 2 hrsti čerstvé petrželové natě (cca 10 g)
- 200 g libovolných čerstvých hub
- 500 ml kuřecího vývaru (nebo vody s kvalitním bujonem)
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- 200 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si připravte větší mísu. Česnek oloupejte, prolisujte do připravené mísy a poté k němu přidejte mleté krůtí maso, polotučné mléko, ovesné vločky, vejce a provensálské koření. Ingredience v míse dochuťte solí a pepřem, promíchejte a vzniklou směs dejte stranou, aby ztuhla, což potrvá 10–15 minut.
- 2Mezitím nachystejte ingredience na omáčku: Cibuli oloupejte, společně s petrželovou natí ji nakrájejte najemno a dejte stranou, houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky a kuřecí vývar smíchejte s kukuřičným škrobem.
- 3Z odležené masové směsi nyní vytvarujte 20 stejně velkých kuliček. Následně si vezměte větší pánev a na středním plameni v ní rozehřejte 1 lžíci řepkového oleje. Jakmile se olej rozehřeje, přidejte do pánve masové kuličky a opékejte dozlatova 3–4 minuty z každé strany. Mezitím si nachystejte mísu.
- 4Opečené kuličky následně přendejte z pánve do připravené mísy, do pánve dejte zbylou lžíci řepkového oleje a nakrájené houby a opékejte 5–6 minut na středním plameni. Opečené houby poté zalijte kuřecím vývarem s kukuřičným škrobem a za stálého míchání vařte 1–2 minuty na středním plameni.
- 5Následně do pánve nalijte smetanu na vaření, vše promíchejte, do pánve vraťte opečené masové kuličky, pánev přiklopte pokličkou a vařte dalších 8–10 minut na mírném až středním plameni. V průběhu vaření směs občas promíchejte, aby se omáčka nepřipálila na spodek pánve.
- 6Směs nakonec stáhněte z plamene, dochuťte solí a pepřem, přidejte nakrájenou petrželovou nať, promíchejte a ihned podávejte.
Tip
Podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová