Doprava

Košík

2 PORCE
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 150 g bílé dlouhozrnné rýže v suchém stavu (např. basmati, jasmínové, …)
  • ½ menší okurky hadovky (cca 100 g)
  • 1 velká mrkev (cca 90 g)
  • 1 střední avokádo (cca 180 g)
  • 1 lžíce kvasného lihového octa (8%)
  • 1 lžíce třtinového cukru krystal
  • 1 lžíce řepkového oleje (nebo slunečnicového)
  • 2 filety z lososa s kůží (2× cca 125 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 stonek jarní cibulky (cca 7 g)
  • Sůl
  • 350 ml vody

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1
    Nejprve dejte vařit rýži: Rýži propláchněte pod studenou vodou, dejte do hrnce, zalijte 350 ml vody a přiveďte k varu na silném plameni. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na mírný až střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži vařte 15 minut.
  • 2
    Mezitím připravte zeleninu: Okurku nakrájejte na tenké plátky. Mrkev oloupejte a také nakrájejte na tenké plátky. Avokádo zbavte slupky a pecky a také nakrájejte na tenké plátky.
  • 3
    Jakmile se rýže uvaří, sundejte ji z plamene, přimíchejte k ní ocet a třtinový cukr, hrnec opět přiklopte pokličkou a rýži nechte dalších 5–10 minut dojít.
  • 4
    Nyní připravte lososa: Vezměte si středně velkou pánev a na silném plameni v ní rozehřejte řepkový olej. Filety lososa mezitím osušte a osolte. Do rozehřáté pánve položte filety lososa kůží dolů, plamen snižte na střední stupeň a opékejte 2–3 minuty. Poté filety otočte, plamen snižte na mírný stupeň a opékejte dalších 5–6 minut. Nakonec lososa opékejte po bočních stranách, 1–2 minuty z každé strany. Opečeného lososa sundejte z plamene, zbavte kůže a nakrájejte na menší kousky.
  • 5
    Česnek oloupejte, prolisujte do menší misky a smíchejte se sójovou omáčkou. Jarní cibulku nakrájejte najemno.
  • 6
    Nakonec si nachystejte 2 misky a rozdělte do nich uvařenou rýži. Do každé misky navrch rýže rozložte nakrájenou mrkev, okurku a jarní cibulku, nakrájené avokádo a kousky lososa. Vše zalijte sójovou omáčkou s česnekem a ihned podávejte.
Tip
Každou porci můžete před podáváním ozdobit libovolnými klíčky.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová

SUROVINY