Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g dlouhozrnné bílé rýže v suchém stavu (basmati, jasmínové, …)
- 1 střední mrkev (cca 70 g)
- 50 g mražených zelených fazolek (nebo čerstvých)
- 1 střední žlutá cibule (cca 70 g)
- 1 střední červená paprika (cca 180 g)
- 200 g brokolicových růžiček
- 2 hrsti čerstvého koriandru nebo petrželové natě (cca 8 g)
- 2 stonky jarní cibulky (cca 15 g)
- 200 g firm tofu natural (nebo uzeného)
- 2 lžíce řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sójové omáčky
- Sůl
- Pepř
- 350 ml vody
SUROVINY NA OMÁČKU
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky třtinového cukru krystal
- 1 lžíce kvasného lihového octa (8%)
- 50 ml sójové omáčky
- 80 g arašídového másla
- Sůl
- Pepř
- 50 ml vody
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve dejte vařit rýži: Rýži propláchněte pod studenou vodou, dejte do hrnce, zalijte 350 ml vody a přiveďte k varu na silném plameni. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na mírný až střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15 minut.
- 2Mezitím připravte zeleninu: Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Fazolky očistěte a zbavte konců. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku zbavte semínek a také nakrájejte na tenké plátky. Brokolicové růžičky nakrájejte na menší kousky. Koriandr a jarní cibulku nakrájejte najemno.
- 3Jakmile se rýže uvaří, sundejte ji z plamene a nechte pod pokličkou dalších 5–10 minut.
- 4Tofu rozkrojte podélně napůl a každý kousek rozkrojte na 4 trojúhelníky, tak aby vzniklo 8 kousků tofu. Takto připravené tofu dejte do uzavíratelné nádoby, přidejte k němu 1 lžíci řepkového oleje, kukuřičný škrob, 1 lžíci sójové omáčky, sůl a pepř, nádobu uzavřete a protřepejte, aby se tofu ve směsi obalilo.
- 5Následně připravte omáčku: Česnek oloupejte, prolisujte do menší misky a smíchejte se třtinovým cukrem, octem, vodou, sójovou omáčkou a arašídovým máslem tak, aby vznikla hladká směs. Omáčku dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
- 6Nyní si vezměte velkou pánev a na středním plameni v ní rozehřejte zbylou lžíci řepkového oleje. Jakmile se olej rozehřeje, přidejte do pánve ochucené tofu a opékejte dozlatova 1–2 minuty z každé strany na středním plameni.
- 7Poté k opečenému tofu přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, a papriku a opékejte 2–3 minuty. Následně do pánve přidejte nakrájenou brokolici a očištěné fazolky a opékejte další 2 minuty. Vše zalijte připravenou omáčkou a vařte 3–4 minuty na středním plameni.
- 8Po uvaření směs sundejte z plamene, přidejte nakrájený koriandr a jarní cibulku, promíchejte a podávejte s uvařenou rýží.
Tip
Do směsi můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová