Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
NA LUŠTĚNINOVÝ ZÁKLAD
- 300 g černé čočky (ural dal)
- 240 g černých fazolí
- 2 cm zázvoru
- stroužek česneku
- lžičku a půl garam masala
- lžíci mletého koriandru
- lžíci římského kmínu
- 2 bobkové listy
- sůl
NA OMÁČKU
- 3 lžíce ghí
- cibuli
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- lžičku a půl garam masala
- lžíci koriandru
- lžíci rajčatového protlaku
- špetku chilli
- 2 velká rajčata
- 2 lžíce másla
- sůl
- 150 ml smetany ke šlehání
- koriandr k podávání
POSTUP
- 1Pokud používáte sušenou čočku a fazole, namočte je nejlépe přes noc do vody, aby se rychleji vařily. Namočené luštěniny řádně propláchněte a nasypte do hrnce. Přidejte cca 1,5 litru vody, celý zázvor, stroužek česneku, veškeré koření a sůl. Vařte na mírném ohni pod pokličkou cca hodinu až hodinu a půl, dokud nebudou luštěniny měkké.
- 2Ke konci vaření luštěnin začněte připravovat omáčku. Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky a zázvor na drobné kousky. Rozpalte větší hrnec, jakmile je horký, přidejte ghí a nechte ho rozehřát. Přisypte pokrájenou cibuli a za občasného promíchání ji nechte zesklovatět, následně přisypte zázvor a česnek a dále několik minut opékejte. Přidejte veškeré koření a minutu za stálého míchání zahřívejte, aby se koření rozvonělo, nakonec přidejte rajčatový protlak a další minutu zahřívejte.
- 3Rajčata pokrájejte na větší kusy a přisypte je do hrnce společně s uvařenými luštěninami a solí. Přilijte cca litr vody, přiklopte pokličkou a snižte teplotu na minimum.
- 4Takto za občasného promíchání ode dna nechte vařit alespoň 2 a půl hodiny, čím déle, tím lépe, dle potřeby přilívejte vodu. Během vaření by se měly luštěniny téměř kompletně rozvařit a vzniknout hustá kaše.
- 5Jakmile jsou luštěniny již kompletně rozvařené a kaše má hustou konzistenci, přidejte máslo a smetanu na zjemnění, a ještě mírně prohřejte, aby se veškeré chutě propojily. Podávejte ozdobené lístky koriandru a trochou smetany.
