Přeskočit navigaci

4 Porce
Majstrštyk

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

NA LUŠTĚNINOVÝ ZÁKLAD

  • 300 g černé čočky (ural dal)
  • 240 g černých fazolí
  • 2 cm zázvoru
  • stroužek česneku
  • lžičku a půl garam masala
  • lžíci mletého koriandru
  • lžíci římského kmínu
  • 2 bobkové listy
  • sůl

NA OMÁČKU

  • 3 lžíce ghí
  • cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • lžičku a půl garam masala
  • lžíci koriandru
  • lžíci rajčatového protlaku
  • špetku chilli
  • 2 velká rajčata
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • koriandr k podávání

POSTUP

  • 1
    Pokud používáte sušenou čočku a fazole, namočte je nejlépe přes noc do vody, aby se rychleji vařily. Namočené luštěniny řádně propláchněte a nasypte do hrnce. Přidejte cca 1,5 litru vody, celý zázvor, stroužek česneku, veškeré koření a sůl. Vařte na mírném ohni pod pokličkou cca hodinu až hodinu a půl, dokud nebudou luštěniny měkké.
  • 2
    Ke konci vaření luštěnin začněte připravovat omáčku. Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky a zázvor na drobné kousky. Rozpalte větší hrnec, jakmile je horký, přidejte ghí a nechte ho rozehřát. Přisypte pokrájenou cibuli a za občasného promíchání ji nechte zesklovatět, následně přisypte zázvor a česnek a dále několik minut opékejte. Přidejte veškeré koření a minutu za stálého míchání zahřívejte, aby se koření rozvonělo, nakonec přidejte rajčatový protlak a další minutu zahřívejte.
  • 3
    Rajčata pokrájejte na větší kusy a přisypte je do hrnce společně s uvařenými luštěninami a solí. Přilijte cca litr vody, přiklopte pokličkou a snižte teplotu na minimum.
  • 4
    Takto za občasného promíchání ode dna nechte vařit alespoň 2 a půl hodiny, čím déle, tím lépe, dle potřeby přilívejte vodu. Během vaření by se měly luštěniny téměř kompletně rozvařit a vzniknout hustá kaše.
  • 5
    Jakmile jsou luštěniny již kompletně rozvařené a kaše má hustou konzistenci, přidejte máslo a smetanu na zjemnění, a ještě mírně prohřejte, aby se veškeré chutě propojily. Podávejte ozdobené lístky koriandru a trochou smetany.
Rohlík vaří

NA LUŠTĚNINOVÝ ZÁKLAD

NA OMÁČKU