Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 500 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 60 ml olivového oleje na potření těsta a na vymazání formy
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2–3 větvičky rozmarýnu a 1 lžička najemno nakrájených lístků čerstvého rozmarýnu
  • 15 g soli

POSTUP

  • 1
    Olejem vymažeme 2 kulaté formy.
  • 2
    Droždí pečlivě rozetřeme se 60 ml vlažné vody a poté ho rozmícháme s 280 ml vlažné vody. Přimícháme extra panenský olivový olej.
  • 3
    Do mísy robotu vsypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme drožďovou směs a hnětacím hákem mícháme na střední rychlost 9 minut, než je těsto hladké a elastické. Vsypeme nakrájený rozmarýn a mícháme další 1 minutu.
  • 4
    Poprášíme vál hladkou moukou, vyklopíme na něj vypracované těsto a rozdělíme ho na 2 stejné části. Vypracujeme z nich rukama 2 bochánky, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 1,5 hodiny, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • 5
    Vyzrálé těsto znovu propracujeme rukou a vyválíme 2 placky o průměru 25 cm, které položíme do připravených forem. Těsto potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 7
    V plackách uděláme prsty důlky hluboké zhruba do poloviny těsta a necháme těsto znovu kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 8
    Nakynuté placky znovu potřeme olejem, zapícháme do nich sdrhnuté rozmarýnové lístky a pečeme v rozehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyndáme z forem a necháme vychladnout.

TIP

K pečení budete potřebovat 2 kulaté formy Ø 25 cm. Občas je nutné nechat těsto kynout delší dobu, nežli je uvedeno v receptu. Záleží na čerstvosti droždí, kvalitě mouky, teplotě a vlhkosti vzduchu. Vždy je tedy lépe počkat s kynutím o chvilku déle. Výsledné těsto by jinak bylo po upečení sražené a příliš hutné.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef