6 PORCÍ
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kachna o váze 2 kg
- 300 g hovězího krku
- 300 g vepřové plece
- 150 g kuřecích nebo kachních jater
- 150 g anglické slaniny
- 150 g šunky
- 150 g žampionů
- 30 g vychlazeného másla
- 300 ml smetany, min. 31%
- 50 ml brandy nebo koňaku
- 1 vejce
- pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchyňský provázek
- potravinářskou fólii
- alobal
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA FÁŠ
- 1Hovězí a vepřové maso umeleme najemno a dáme vychladit do lednice. Játra zbavíme blanek a bílých částí, které vyhodíme. Očištěná játra nakrájíme na kousky o hraně 1 cm a dáme do lednice.
- 2Slaninu a šunku nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Žampiony uvaříme v osolené vodě, stačí vařit 5 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na čtvrtiny.
- 3Umleté maso rozmixujeme přidáme vychlazenou smetanu a vejce a promixujeme. Přidáme koňak, sůl, 2 špetky čerstvě mletého pepře a promixujeme na hladkou, lesklou hmotu. Přendáme do mísy a vmícháme šunku, slaninu, žampiony a játra. Dáme vychladit do lednice alespoň na 40 minut.
POSTUP NA KACHNU
- 1Kachnu vykostíme. Položíme ji na prsa křídly od sebe a odřízneme letky a střední část křídel, které použijeme například do vývaru. Ostrým nožem nařízneme kachnu podél páteře. Nejprve na jedné a poté na druhé straně seřízneme maso podél hrudního koše. Klouby ve stehnech a křídlech prořízneme tak, abychom mohli nožem pokračovat kolem hrudního koše dále. U prsou si dáme pozor, abychom neprořízli kůži na hrudní kosti. Namísto nože můžeme v této části oddělit maso od kosti prsty. Vykostíme stehna a křídla – opatrně vyřízneme kosti z vnitřní strany.
- 2Troubu rozehřejeme na 120 °C.
- 3Kachnu částečně sešijeme jehlou a kuchyňským provázkem tak, aby z ní vznikla kapsa. Tu naplníme vychlazenou fáší, zašijeme, osolíme a zabalíme nejdříve do potravinářské fólie a poté do alobalu. Vždy pořádně utáhneme tak, že vznikne jakýsi velký bonbon.
- 4Kachnu položíme do pekáče, přilijeme 400 ml vody a dáme péct na 2 hodiny do rozehřáté trouby. Kachnu vyndáme, necháme 10 minut vychladnout a rozbalíme.
- 5Teplotu v troubě zvýšíme na 220 °C. Kachnu přendáme na rošt, vložíme do trouby a pečeme 15 minut, až se vytvoří hnědá kůrka. Upečené maso vyndáme z trouby a necháme 10 minut odpočinout, než je nakrájíme. Jen tak maso zůstane šťavnaté.
- 6Šťávu z pekáče přecedíme přes jemné síto do rendlíku, svaříme o třetinu a stáhneme z ohně. Metličkou do ní zašleháme vychlazené máslo.
Tip
Maso umelte v mlýnku. V robotu by se mohlo přehřát, srazit se a fáš už by nebyla hladká, byla by suchá. Proto s fáší vždy pracujte rychle a dbejte na to, aby všechny suroviny byly velmi vychlazené. Jen tak docílíte skvělé šťavnaté fáše.
Chcete-li mít jistotu, že jste fáš správně osolili, oddělte z masové fáše malý kousek, udělejte knedlíček a vložte ho na několik minut do vroucí vody. Knedlíček vyndejte, nechte 2 minuty odpočinout a ochutnejte. Fáš případně dochuťte solí. Nebo vytvořte placičku, kterou opečete z obou stran na lžíci oleje v pánvi.
Stejným způsobem můžete naplnit i kuře. Fáše se do něj ale vejde mnohem méně než do kachny, uvedené množství surovin na fáš proto vydělte dvěma.
Hotovou kachnu můžete podávat i studenou.
K přípravě pokrmu budete potřebovat jehlu.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef