Víme, že objednat v pátek může být někdy náročné. Proto jsme vám nově zlevnili dopravu vždy od úterý do čtvrtka. A rovnou o 50 %.

SUROVINY

  • 1 kachna o váze 2 kg
  • 300 g hovězího krku
  • 300 g vepřové plece
  • 150 g kuřecích nebo kachních jater
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g šunky
  • 150 g žampionů
  • 30 g vychlazeného másla
  • 300 ml smetany, min. 31%
  • 50 ml brandy nebo koňaku
  • 1 vejce
  • pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek
  • potravinářskou fólii
  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

POSTUP NA FÁŠ

  • 1
    Hovězí a vepřové maso umeleme najemno a dáme vychladit do lednice. Játra zbavíme blanek a bílých částí, které vyhodíme. Očištěná játra nakrájíme na kousky o hraně 1 cm a dáme do lednice.
  • 2
    Slaninu a šunku nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Žampiony uvaříme v osolené vodě, stačí vařit 5 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na čtvrtiny.
  • 3
    Umleté maso rozmixujeme přidáme vychlazenou smetanu a vejce a promixujeme. Přidáme koňak, sůl, 2 špetky čerstvě mletého pepře a promixujeme na hladkou, lesklou hmotu. Přendáme do mísy a vmícháme šunku, slaninu, žampiony a játra. Dáme vychladit do lednice alespoň na 40 minut.

POSTUP NA KACHNU

  • 1
    Kachnu vykostíme. Položíme ji na prsa křídly od sebe a odřízneme letky a střední část křídel, které použijeme například do vývaru. Ostrým nožem nařízneme kachnu podél páteře. Nejprve na jedné a poté na druhé straně seřízneme maso podél hrudního koše. Klouby ve stehnech a křídlech prořízneme tak, abychom mohli nožem pokračovat kolem hrudního koše dále. U prsou si dáme pozor, abychom neprořízli kůži na hrudní kosti. Namísto nože můžeme v této části oddělit maso od kosti prsty. Vykostíme stehna a křídla – opatrně vyřízneme kosti z vnitřní strany.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 120 °C.
  • 3
    Kachnu částečně sešijeme jehlou a kuchyňským provázkem tak, aby z ní vznikla kapsa. Tu naplníme vychlazenou fáší, zašijeme, osolíme a zabalíme nejdříve do potravinářské fólie a poté do alobalu. Vždy pořádně utáhneme tak, že vznikne jakýsi velký bonbon.
  • 4
    Kachnu položíme do pekáče, přilijeme 400 ml vody a dáme péct na 2 hodiny do rozehřáté trouby. Kachnu vyndáme, necháme 10 minut vychladnout a rozbalíme.
  • 5
    Teplotu v troubě zvýšíme na 220 °C. Kachnu přendáme na rošt, vložíme do trouby a pečeme 15 minut, až se vytvoří hnědá kůrka. Upečené maso vyndáme z trouby a necháme 10 minut odpočinout, než je nakrájíme. Jen tak maso zůstane šťavnaté.
  • 6
    Šťávu z pekáče přecedíme přes jemné síto do rendlíku, svaříme o třetinu a stáhneme z ohně. Metličkou do ní zašleháme vychlazené máslo.
     
     
     
     
     
     
     
     
     

TIP

Maso umelte v mlýnku. V robotu by se mohlo přehřát, srazit se a fáš už by nebyla hladká, byla by suchá. Proto s fáší vždy pracujte rychle a dbejte na to, aby všechny suroviny byly velmi vychlazené. Jen tak docílíte skvělé šťavnaté fáše. Chcete-li mít jistotu, že jste fáš správně osolili, oddělte z masové fáše malý kousek, udělejte knedlíček a vložte ho na několik minut do vroucí vody. Knedlíček vyndejte, nechte 2 minuty odpočinout a ochutnejte. Fáš případně dochuťte solí. Nebo vytvořte placičku, kterou opečete z obou stran na lžíci oleje v pánvi. Stejným způsobem můžete naplnit i kuře. Fáše se do něj ale vejde mnohem méně než do kachny, uvedené množství surovin na fáš proto vydělte dvěma. Hotovou kachnu můžete podávat i studenou. K přípravě pokrmu budete potřebovat jehlu.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM