Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Houskový knedlík

4-6 PORCÍ

SUROVINY

  • 1 starší rohlík
  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • špetka cukru
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Rohlík nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Mouku smícháme v míse se 2 špetkami soli. Uděláme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Vidličkou lehce prošleháme vejce s mlékem a droždím a necháme 5 minut odležet.
  • 2
    Vymícháme kypré těsto, do kterého přidáme nakrájený rohlík. Těsto necháme na teplém místě vykynout 30 minut přikryté čistou utěrkou.
  • 3
    Z hotového těsta vyválíme knedlíkové šišky dlouhé tak, aby se vešly do většího hrnce (pozor, v hrnci ještě trochu nabudou). Šišky vkládáme do dobře osolené vroucí vody a vaříme je 18 minut. V polovině varu knedlíky v hrnci obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned je vidličkou po celé délce propícháme.
     

TIP

Uvařené knedlíky vyndejte z vody rovnou na plech s trochou rozpuštěného sádla nebo másla. Zůstanou tak vláčné a neokorají. Knedlíky ihned po uvaření propíchejte kuchařskou vidličkou, protože se pára musí dostat ven. Jen tak zůstanou knedlíky pěkně nadýchané a nesrazí se. Pokud se vám knedlíky nevejdou do hrnce najednou, nevadí. Uvařte je postupně. Stačí knedlík přikrýt utěrkou a nechat na vále, než na něj přijde řada.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef