Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR PÂTÉ
- 500 g foie gras
- 1 lžička soli
- 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce koňaku
- 2 lžíce vína Madeira
- 1 lžička moučkového cukru
- 1–1,5 kg vepřového sádla
INGREDIENTS FOR SEASONING
- 1 snítka tymiánu
- 2 lžičky soli Maldon
- čerstvě mletý pepř
YOU ALSO NEED
- potravinářskou fólii
- alobal
PAIRING DISHES WITH WINE
- Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
INSTRUCTIONS
- 1Chladná foie gras rozevřeme, vyndáme blanky a všechny nečistoty, které odložíme stranou. Játra rukama rozdělíme na kousky cca 2 × 2 cm a dáme je do misky, do které ještě přes síto propasírujeme zbytek jater z odložených nečistot. Přidáme ostatní suroviny kromě sádla, promícháme a dáme alespoň na 1 hodinu do chladu.
- 2Na pracovní plochu připravíme potravinářskou fólii, z lednice vyndáme játrovou směs, položíme ji na fólii a vytvaruj váleček o průměru cca 4 cm. Pomocí potravinářské fólie zarolujeme váleček jako bonbon.
- 3Fólii na několika místech propíchneme jehlou nebo nožem, aby se odstranily přebytečné bubliny vzduchu. Přes fólii stejným způsobem přebalíme alobal, který utáhneme opět jako bonbon. Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.
- 4Sádlo rozehřejeme na teplotu 70 °C (zkontroluj teploměrem), pâté vyndáme z lednice a dáme do vhodné nádoby. Fólii ani alobal nesundáme a zalijeme rozehřátým sádlem tak, aby dosahovalo alespoň 3 cm nad zabalená foie gras. Po zalití necháme 3 hodiny v pokojové teplotě a poté dáme nádobu vychladit do lednice na 12 hodin.
- 5Vyndáme z lednice a očistíme od sádla, které můžete znovu použít. Paštiku vybalíme z alobalu a fólie a nakrájíme ji na kolečka silná 1 cm. Dochutíme tymiánem, pepřem a solí.
Tip
Foie gras musí být opravdu velmi chladná.
Sádlo můžete dále použít i pro další úpravy.
Díky nepřítomnosti vzduchu vydrží játra uzavřená sádlem déle než týden.
Podávejte s marmeládou nebo fíkovým čatní.
Na přípravu budete potřebovat kuchyňský teploměr.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
