• Vážení zákazníci, v posledních dnech trochu nestíháme váš zájem v následujících oblastech: Benešovsko, Louny a Žatecko, Plzeňsko, Příbramsko. Bohužel občas máme doručovací okna až za více než pět hodin, nebo dokonce až druhý den. To rozhodně není a nebude náš standard. Na nápravě usilovně pracujeme a brzy situaci zvládneme. Omlouváme se, že se na nás nemůžete plně spolehnout!
4 PORCENovinka

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

PAŠTIKA

  • 1–1,5 kg vepřového sádla
  • 500 g foie gras
  • 2 lžíce vína Madeira
  • 1 lžíce koňaku
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli

NA DOCHUCENÍ

  • 2 lžičky soli Maldon
  • 1 snítka tymiánu
  • čerstvě mletý pepř

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • potravinářskou fólii
  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Chladná foie gras rozevřeme, vyndáme blanky a všechny nečistoty, které odložíme stranou. Játra rukama rozdělíme na kousky cca 2 × 2 cm a dáme je do misky, do které ještě přes síto propasírujeme zbytek jater z odložených nečistot. Přidáme ostatní suroviny kromě sádla, promícháme a dáme alespoň na 1 hodinu do chladu.
  • 2Na pracovní plochu připravíme potravinářskou fólii, z lednice vyndáme játrovou směs, položíme ji na fólii a vytvaruj váleček o průměru cca 4 cm. Pomocí potravinářské fólie zarolujeme váleček jako bonbon.
  • 3Fólii na několika místech propíchneme jehlou nebo nožem, aby se odstranily přebytečné bubliny vzduchu. Přes fólii stejným způsobem přebalíme alobal, který utáhneme opět jako bonbon. Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.
  • 4Sádlo rozehřejeme na teplotu 70 °C (zkontroluj teploměrem), pâté vyndáme z lednice a dáme do vhodné nádoby. Fólii ani alobal nesundáme a zalijeme rozehřátým sádlem tak, aby dosahovalo alespoň 3 cm nad zabalená foie gras. Po zalití necháme 3 hodiny v pokojové teplotě a poté dáme nádobu vychladit do lednice na 12 hodin.
  • 5Vyndáme z lednice a očistíme od sádla, které můžete znovu použít. Paštiku vybalíme z alobalu a fólie a nakrájíme ji na kolečka silná 1 cm. Dochutíme tymiánem, pepřem a solí.
     
     
     
     
     
     
     
     
Tip
Foie gras musí být opravdu velmi chladná. Sádlo můžete dále použít i pro další úpravy. Díky nepřítomnosti vzduchu vydrží játra uzavřená sádlem déle než týden. Podávejte s marmeládou nebo fíkovým čatní. Na přípravu budete potřebovat kuchyňský teploměr.
Roman Vaněk

Autor receptu

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

PAŠTIKA

1–1,5 kg vepřového sádla

Sádlo bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

500 g foie gras

Kachní foie gras bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

2 lžíce vína Madeira

 

1 lžíce koňaku

 

1 lžička moučkového cukru

 

1 kávová lžička čerstvě mletého pepře

 

1 lžička soli

 

NA DOCHUCENÍ

2 lžičky soli Maldon

 

1 snítka tymiánu

 

čerstvě mletý pepř

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

potravinářskou fólii

 

alobal

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.