Skip navigation
  • Ještě něco na poslední chvíli? Doobjednávejte nejpozději 24 hodin před doručením!
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR PÂTÉ

  • 500 g foie gras
  • 1 lžička soli
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce koňaku
  • 2 lžíce vína Madeira
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1–1,5 kg vepřového sádla

INGREDIENTS FOR SEASONING

  • 1 snítka tymiánu
  • 2 lžičky soli Maldon
  • čerstvě mletý pepř

YOU ALSO NEED

  • potravinářskou fólii
  • alobal

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Chladná foie gras rozevřeme, vyndáme blanky a všechny nečistoty, které odložíme stranou. Játra rukama rozdělíme na kousky cca 2 × 2 cm a dáme je do misky, do které ještě přes síto propasírujeme zbytek jater z odložených nečistot. Přidáme ostatní suroviny kromě sádla, promícháme a dáme alespoň na 1 hodinu do chladu.
  • 2
    Na pracovní plochu připravíme potravinářskou fólii, z lednice vyndáme játrovou směs, položíme ji na fólii a vytvaruj váleček o průměru cca 4 cm. Pomocí potravinářské fólie zarolujeme váleček jako bonbon.
  • 3
    Fólii na několika místech propíchneme jehlou nebo nožem, aby se odstranily přebytečné bubliny vzduchu. Přes fólii stejným způsobem přebalíme alobal, který utáhneme opět jako bonbon. Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.
  • 4
    Sádlo rozehřejeme na teplotu 70 °C (zkontroluj teploměrem), pâté vyndáme z lednice a dáme do vhodné nádoby. Fólii ani alobal nesundáme a zalijeme rozehřátým sádlem tak, aby dosahovalo alespoň 3 cm nad zabalená foie gras. Po zalití necháme 3 hodiny v pokojové teplotě a poté dáme nádobu vychladit do lednice na 12 hodin.
  • 5
    Vyndáme z lednice a očistíme od sádla, které můžete znovu použít. Paštiku vybalíme z alobalu a fólie a nakrájíme ji na kolečka silná 1 cm. Dochutíme tymiánem, pepřem a solí.
     
     
     
     
     
     
     
     
Tip
Foie gras musí být opravdu velmi chladná. Sádlo můžete dále použít i pro další úpravy. Díky nepřítomnosti vzduchu vydrží játra uzavřená sádlem déle než týden. Podávejte s marmeládou nebo fíkovým čatní. Na přípravu budete potřebovat kuchyňský teploměr.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR PÂTÉ

INGREDIENTS FOR SEASONING

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH WINE