Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • Bílé ryby – po vykostění potřebujeme 1,5 kg ořezů a hlav
  • 150 g bílé části pórku
  • 100 g stonku řapíkatého celeru
  • 100 g oloupané petržele
  • 60 g oloupané cibule
  • 60 g žampionů
  • 50 g očištěného fenyklu
  • 30 g másla
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 5 kuliček černého pepře
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Ryby vykostíme a ořez a nasekáme na menší kusy. Vložíme je do mísy spolu s hlavami a pečlivě je propláchneme, aby se vyplavily i drobné nečistoty.
  • 2
    Celer, petržel, fenykl, pórek a cibuli nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Žampiony rozřízneme na polovinu.
  • 3
    V hrnci na středním ohni necháme zpěnit máslo. Přidáme petržel, pórek, cibuli a celer a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Přidáme fenykl a restujeme další minutu. Přidáme žampiony, sůl a víno, které svaříme na 1/3 objemu.
  • 4
    Přidáme kosti z ryb a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přivedeme k varu, ihned stáhneme oheň na minimum a sebereme naběračkou pěnu z povrchu. Poté přidáme kuličky pepře a vaříme nezakryté na nejmenším možném ohni 40 minut. Poté přecedíme do čistého hrnce přes jemné síto a na středním ohni necháme svařit na objem 2 l.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef