Roastbeef

Roastbeef

4–6 porcí

Postup na roastbeef

  • 1
    Maso očistíme, odblaníme a svážeme kuchyňským provázkem, aby dostalo tvar válečku. Důkladně ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Nakonec maso pokapeme worcesterskou omáčkou, položíme na tác, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet přes noc v lednici. Několikrát otočíme.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 150 °C.
  • 3
    Maso vyndáme z lednice a necháme 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Do pánve rozpálené na vysokém ohni vlijeme olej a maso v něm zprudka opečeme ze všech stran dozlatova. Přendáme ho na plech, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 30–35 minut.
  • 4
    V rendlíku rozehřejeme máslo.
  • 5
    Hotový rostbíf vyndáme z trouby, odstraníme provázek a maso ihned potřeme rozpuštěným máslem. Necháme na plechu 15 minut odpočinout.
  • 6
    Rostbíf nakrájíme na tenké plátky a podáváme s vařenými bramborami a remuládou nebo tatarskou omáčkou.

Postup na remuládu

  • 1
    Kapary nakrájíme nahrubo. Okurky nastrouháme najemno. Jarní cibulku nakrájíme na jemné nudličky. Všechny suroviny smícháme v misce dohromady a necháme alespoň 2 hodiny v lednici odpočinout.

TIP

Rostbíf pečte s vpichovým teploměrem. Aby byl dokonale růžový, teplota ve středu masa nesmí přesáhnout 55 °C. Po vyndání z trouby teplota uvnitř masa ještě stoupne. Maso musíte nechat odpočinout. Kdybyste to neudělali a ihned po vyndání z trouby maso nakrájeli, vyteče z něj veškerá šťáva a bude suché a tuhé. Rostbíf můžete podávat i studený – v tom případě jej po vytažení z trouby nepotírejte máslem. Zbavte ho kuchyňského provázkem až poté, co vychladne.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na roastbeef

Nízký roštěnec — 1,5 kg

Worcesterová omáčka — 100 ml

Suroviny na remuládu

Příloha

Pravděpodobně máte doma