• Vážení zákazníci, omlouváme se, v současné době nelze zadat k Vašim zákaznickým účtům novou adresu dodání z důvodu výpadku na straně poskytovatele map. Mrzí nás to! Na nápravě usilovně pracujeme. 

Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
16 ROHLÍKŮ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 60 g oleje, případně másla nebo sádla
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)
  • 1/2 lžičky cukru
  • hrubá sůl nebo mák na posypání
  • 5 g soli

SNOUBENÍ POKRMU S ČAJEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitním čajem.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Droždí umístěte do menší misky, posypte cukrem a rozšťouchejte vidličkou pokud možno na kaši. Zasypte lžící mouky z odměřeného množství, přilijte třetinu mléka, rozmíchejte a nechte 10 minut zpěnit na kvásek. Pokud se po deseti nebo patnácti minutách v misce nic neděje, začněte znovu s novým droždím.
  • 2Mouku smíchejte se solí, olejem, zbytkem mléka a zpěněným kváskem. Vložte do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechte deset minut zpracovávat na těsto a prohníst. Výsledkem by mělo být hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína. Zdá-li se vám v průběhu příliš suché, přilijte lžíci nebo dvě mléka, anebo přisypte mouku, pokud je tak vlhké, že se lepí na mísu i po několika minutách hnětení (zpočátku se lepit může, dokonce by se lepit mělo). Přesný poměr vždy trochu závisí na kvalitě mouky.
  • 3Uhnětené těsto vložte do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte ho fólií, aby neosychalo, a nechte při pokojové teplotě kynout tři čtvrtě hodiny, až získá dvojnásobný objem.
  • 4Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem a položte si je někam poblíž, ať nepobíháte po kuchyni s vyválenými rohlíky v rukou. Těsto vyklopte z mísy, nelekněte se, že tím z něj vyženete skoro všechen vzduch, poupravte mu tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny. Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek. Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Přeneste na plech, dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy. Hotové rohlíčky potřete vodou a posypte hrubou solí nebo mákem.
  • 5Rohlíky nechte na plechu kynout dvacet minut. To je dostatečně dlouhá doba, abyste vyhřáli troubu na 190 stupňů, případně jen na 170, pokud můžete zapnout horkovzduch.
  • 6Oba plechy vložte najednou do trouby a pečte 10 minut. Smíchejte lžíci soli se 100 ml vody a po uplynutí této doby potřete rohlíky slanou vodou. Zároveň otočte plechy zadní stranou dopředu a navíc prohoďte jejich pozice v troubě. Dopékejte ještě 7-10 minut do světle hnědé barvy - anebo trochu víc, pokud máte rádi rohlíčky skutečně, ale skutečně vypečené.
  • 7Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce. Neomezujte se, nestanovujte si příděly, neboť všechno kynuté je nejlepší v den upečení.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY

SNOUBENÍ POKRMU S ČAJEM