• Milí zákazníci, poptávka po naší službě se opět díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje nad naše aktuální kapacity. Moc nás to mrzí, ale abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, musíme omezit počet objednávek na osobu. To znamená, že aktuálně si můžete objednat pouze jednou denně. Současně rušíme i možnost doobjednávek. Dál soustředíme všechny naše síly na to, abychom ještě více navýšili kapacitu, a mohli tak zavážet všude, kde je nás teď potřeba. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Společně to zvládneme. Váš Rohlík.
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

PAŠTIKA

  • 400 g neočištěných kuřecích jater (cca 350 g po očištění)
  • 250 g másla (může být až 400 g, viz poznámka v postupu)
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce smetany na vaření
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky sušené petrželky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

ZALITÍ PAŠTIKY (LZE VYNECHAT)

  • 50 g másla
  • bylinky na ozdobu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Kuřecí játra omyjte a zbavte všeho, co se vám nelíbí - především případných žilek. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • 2Ve velké pánvi rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte bylinky a játra a velmi zprudka je osmahněte ze všech stran dozlatova; při občasném promíchání to potrvá 3-4 minuty. V polovině restování přidejte najemno pokrájenou cibuli, aby se do zlatavé podoby uvedla společně s játry.
  • 3Osmahnutá játra podlijte vínem a tentokrát už na středním plameni nechte tekutinu pozvolna vydusit a odpařit, potrvá to další 2-3 minuty. Jakmile bude pánev vypadat téměř suchá, přilijte smetanu, odstavte a nechte společně pouze prohřát někde mimo plotýnku.
  • 4Obsah pánve, tak jak je ještě horký, přendejte do kuchyňského robota se sekacím nástavcem. Osolte zhruba půl lžičkou soli. Zapněte na nejnižší otáčky a játra rozmixujte na hrubou kaši. Seškrábněte vše z povrchu stěn, znovu uveďte v nejpomalejší chod a posupně po kostkách vhazujte zbytek másla - každý kousek vždy až se předchozí téměř vstřebá. Znovu seškrábněte stěny a ještě krátce promixujte. Tento poměr másla a masa dává chuťově játrově vydatnou, po zatuhnutí pevnou paštiku. Nebojte se pro větší jemnost v chuti zvýšit množství másla až na 400 g. Po rozmixování sice bude pyré velmi řídké, to se však všechno spraví po ztuhnutí paštiky v lednici. Ochutnejte a případně ještě dosolte.
  • 5Játrové pyré prožeňte ve dvou dávkách skrz jemný cedník. Jde to celkem snadno a bez zbytečného odporu, zbavíte se tím nerozmixovaných kousků jater a dodáte paštice hebkost.
  • 6Propasírovanou pomazánku přelijte do misky nebo do krásné skleničky se šroubovacím uzávěrem (tato dávka vydá na 350-400 ml). Pokud chcete paštiku přelít máslem, rozpusťte ho v kastrůlku, nechte minutu zvolna bublat a poté opatrně nalijte na paštiku ozdobenou pár snítkami bylinek. Mléčnou tekutinu z másla, případně zlatavé přípečky, ponechte v kastrůlku a na paštiku nenalévejte.
  • 7Paštiku uzavřete nebo zakryjte a uložte na pár hodin do lednice důkladně ztuhnout. Teprve potom budou chuť i konzistence dokonalé.
Kuchařka pro dceru
Autor receptu
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

PAŠTIKA

400 g neočištěných kuřecích jater (cca 350 g po očištění)
250 g másla (může být až 400 g, viz poznámka v postupu)
1 malá cibule nebo šalotka
 
2 lžíce bílého vína
 
2 lžíce smetany na vaření
 
1/2 lžičky tymiánu
 
1/2 lžičky sušené petrželky
 
čerstvě mletý pepř
 
sůl
 

ZALITÍ PAŠTIKY (LZE VYNECHAT)

50 g másla
bylinky na ozdobu