Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Suroviny

  • 1 lžíce (15 g) chia semínek
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g třtinového cukru
  • 125 g másla
  • 100 g ovesných vloček (nikoli drcených)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 5 g jedlé sody
  • špetka soli

SNOUBENÍ POKRMU S ČAJEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitním čajem.

Postup

  • 1
    Do malé misky odvažte chia semínka, zalijte odměřeným množstvím vody, promíchejte a nechte aspoň hodinu při pokojové teplotě nabobtnat a vytvořit gel. Poté promíchejte.
  • 2
    Máslo (zcela nezbytně musí mít pokojovou teplotu, jinak bude příliš tuhé, aby se dalo třít) společně s cukrem utřete v kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem do světlé pěny. Máslo musí viditelně zesvětlat a nabýt na objemu, a to znamená aspoň 10 minut práce robotu s třecím nástavcem nebo 30 minut ručně s vařečkou.
  • 3
    Mouku, sodu, sůl a tymián smíchejte dohromady metličkou, poté k nim přisypte ovesné vločky znovu krátce promíchejte. Namočená semínka smíchejte s citronovou šťávou a po lžících vmíchejte do máslové pěny. Následně vařečkou jemně zapracujte směs suchých přísad.
  • 4
    Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto si pomyslně rozdělte na 12 dílů. Lžičkou vždy jeden díl odkrojte, bude velký asi jako pingpongový míček, a rukama z něj jemně vyválejte kuličku. Příliš netlačte a na nerovnoměrnosti nehleďte, těsto je řídké, ale tento úkon se s ním při troše dobré vůle provést dá. Kuličky sázejte na plech do sponu 10 x 10 cm, na každý plech by se vám jich mělo vejít šest. Obrácenou stranou lžíce, lehce namočenou ve vodě, každou kuličku jemně uprostřed splácněte na výšku kolem 1-1,5 cm. Ve vyhřáté troubě pečte každý plech zvlášť 13-14 minut, než sušenky lehce zezlátnou na povrchu a při dotyku prstem na nich nezůstane patrný otisk. V tomto okamžiku vám mohou sušenky připadat příliš měkké a nedopečené, ale po vystydnutí se ještě hodně zpevní. Vytáhněte plech z trouby a širokou špachtlí sušenky hned přeneste na mřížku, aby k nim mohl vzduch i ze spodu a nezvlhly.
  • 5
    Sušenky buď snězte ještě týž den, nebo je po vystydnutí uložte do vzduchotěsné nádoby, jen tak si zachovají svoji křupavost.

TIP

Pokud chcete péct oba plechy najednou, vyhřejte troubu jen na 170 stupňů a zapněte horkovzdušný oběh. Po 10 minutách pečení prohoďte oba plechy.
Kuchařka pro dceru
Autor receptu
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.