Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny

  • 8 vajec
  • 100 g slaniny nebo italské pancetty
  • 100 g ementálu
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • hrst čerstvých bylinek

Postup

  • 1
    Cibulku a česnek nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky, bylinky nasekejte nahrubo, sýr nastrouhejte. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • 2
    V nerezové pánvi s rukojetí, která posléze zvládne pobyt v troubě, rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte cibuli a minutu až dvě nechte změknout. Občas promíchejte, výsledkem by vám měla být cibulka zprůhlednělá, měkká, avšak nikoli hnědnoucí.
  • 3
    K cibuli vhoďte česnek a letmo promíchejte, v teple se okamžitě rozvoní. Po něm vmíchejte slaninu a nechte ji nejprve změknout, pak ještě i jemně zezlátnout, bude to trvat několik minut.
  • 4
    Mezitím do misky vyklepněte vejce, přilijte mléko, zasypte 2 lžícemi parmazánu a metličkou pořádně promíchejte. Solit nemusíte, sýr a slanina poskytnou omeletě dostatečnou slanost.
  • 5
    Na opečenou slaninu nalijte vejce a jednou nebo dvakrát kratičce promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily v pánvi. Zasypte bylinkami a nechte zvolna a hlavně bez zásahu opékat.
  • 6
    Od okamžiku, kdy se na horní straně omelety začnou tvořit kráterky, kterými uniká pára odspodu, odpočítejte ještě jednu minutu, načež pánev přesuňte do vyhřáté trouby. Rošt přitom umístěte zhruba do horní třetiny, aby měla omeleta horní teplo blízko.
  • 7
    Pečte 2 minuty, poté troubu otevřete, omeletu opatrně vysuňte a její povrch posypte zbylým sýrem. Pečte dalších asi 8 minut, až povrch jemně zezlátne.
  • 8
    Nakonec opatrně a pomocí utěrek nebo chňapek vyndejte pánev z trouby. Nezapomeňte, že rukověť bude pálit ještě dalších pár okamžiků, takže si ji klidně v rámci prevence obložte utěrkami nebo na ní nechte navlečenou chňapku, abyste mimoděk pánev nechytli, jak jste běžně zvyklí.
  • 9
    Nožem nebo silikonovou stěrkou objeďte okraj omelety a nakrájejte ji na porce. Ode dna pánve by se měla odlepit celkem snadno. Pochvalte se a pak se ještě nechte mnohokrát pochválit od ostatních, zasloužíte si to.
Kuchařka pro dceru
Autor receptu
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.