Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl

Charakteristika

Jedná se o sodnou sůl ethylparabenu, tudíž pro ni platí stejné informace, které platí pro ethylparaben. Používá se jako konzervant působící proti plísním, bakteriím a houbám v potravinách i v kosmetickém průmyslu.

Použití

Používá se jako přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje,vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Podle dostupných studií nebylo prokázáno, že by látka způsobovala nežádoucí účinky, ale u citlivých lidí a při podání vysoké dávky může způsobit svědění, otoky, kopřivku, astma. Ethylparaben má lokální anestetické účinky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček