Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

E235 - Natamycin

Charakteristika

Jedná se antibakteriální činidlo, které má antibiotické účinky. Působí vůči bakteriím Clostridium botulinum. Je stabilní při zpracování potravin.

Použití

Látka se používá v sýrech, omáčkách, hořčici, uzeninách. Uplatnění má také při výrobě masa k ošetření jejich povrchu. Může sloužit k léčbě různých zevních potíží jako jsou plísně na nohou, pohlavních či kvasinkových nemocí.

Výroba

Vyrábí se fermentací bakterií Streptomyces natalensis, které rostou v Jižní Africe.

Nežádoucí účinky

Proběhla řada pokusů na krysách a psech, které nezpůsobily žádné závažné negativní účinky. Jediným efektem bylo nepatrné snížení tělesných hmotností. Karcinogenní, mutagenní nebo teratogenní účinky na zvířatech nebyly dokázány. Ve větších koncentracích může způsobit alergické reakce jako je podráždění pokožky, nevolnost, zvracení, průjem, apod. Látka je v podezření, že zabraňuje pozitivním léčivým účinkům antibiotik.

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček