E261 - Octan draselný

Charakteristika

Jde o bezbarvý, ve vodě dobře rozpustný prášek či krystalky. Látka je bez zápachu, se slabou octovou vůní a slanou chutí.

Použití

Nejlépe se uplatní jako přísada do potravin – má podobné konzervační a chuťové účinky jako kyselina octová, z níž se připravuje. Podobně jako ona se může nacházet například v omáčkách, nakládané zelenině, sýrech, čalamádách a podobně. Má schopnost déle zachovat původní přirozenou barvu potravin rostlinného původu. Octan draselný nachází využití i v chemii jako tlumicí činidlo nebo odmrazovač a v medicíně k léčení srdeční arytmie či jako diuretikum.

Výroba

Vyrábí se synteticky z hydroxidu draselného a kyseliny octové.

Nežádoucí účinky

Větší množství této látky může neblaze působit na jedince se špatně fungujícími ledvinami. U zdravých lidí nemá nežádoucí účinky.

Zdroje informací

  • Potassium acetate - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček