E315 - Kyselina erythorbová

Charakteristika

Jedná se o látku podobnou kyselině askorbové (E300), která ovšem obsahuje 20x méně vitamínu C.

Použití

Používá se jako antioxidant v nápojích, pečivu nebo jako stabilizátor červené barvy masa. Potlačuje vznik rakovinotvorných látek uzení masa. V kombinaci s kyselinou citronovou (E330) se používá v mražených plodech moře a rybích konzervách.

Výroba

Vzniká jako meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové organickou syntézou. Díky tomu je levnější.

Nežádoucí účinky

Nemá žádné nežádoucí účinky.

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček