• V Den vzniku samostatného československého státu fungujeme stejně, jako každý jiný. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front a až ke dveřím.

E326 - Mléčnan draselný

Charakteristika

Má obdobné vlastnosti jako E325. Mléčnan draselný se vyskytuje ve skupentsví kapalném. Látka je solí kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčovač nebo upravuje pH. Lidskému tělu dodává potřebný draslík.

Použití

Například krmiva, jogurty, salám, cukrovinky, omáčky, těsto na chléb. Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků. Zadržuje vlhkost výrobků, proto se používá i jako potahová látka masa, čímž se prodlouží jeho trvanlivost.

Výroba

Přidáním hydroxidu draselného do kyseliny mléčnénebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.

Nežádoucí účinky

Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné. Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinutéjaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček