E339 - Fosforečnany sodné

Charakteristika

Fosforečnan sodný je sodná sůl kyseliny fosforečné. Používá se k úpravě kyselosti, jako emulgátor, stabilizátor nebo do tavených sýrů jako tavící sůl.

Použití

Fosforečnan sodný se používá jako regulátor kyselosti, emulgátor, stabilizátor nebo tavící sůl. Můžeme jej nalézt především v tavených sýrech, masných výrobcích, nealkoholických nápojích, v práškových nápojích nebo ve šlehačkách ve spreji. Odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Používá se též jako pěnidlo do čistících prostředků.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle. V bezvodé formě může dráždit pokožku.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček