• Na svátek Dne vítězství fungujeme stejně jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím.
Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E355 - Kyselina adipová

Charakteristika

Kyselina adipová se za normálních podmínek vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku. Používá se k okyselování, úpravě pH nebo jako látka dodávající potravinám trpkou až kyselou chuť. Je odolná proti vlhkosti. V přírodě se vyskytuje v rostlinných buňkách.

Použití

Kyselina adipová má široké využití v potravinářství jako např. látka upravující pH, nebo jako kypřící látka. Má výraznou okyselující vlastnost, díky které dodává potravinám jemnou kyselou chuť. Nalezneme ji v pekařských výrobcích, prášků do pečiva, v dochucovacích směsích, cukrovinkách, mléčných a masných výrobcích, v nápojích, konzervované zelenině a želatinových dezertech. Dále se používá do tuků a olejů, kde zabraňuje procesu žluknutí. U výrobků obsahující vaječné bílky zlepšuje jejich šlehání a u tavených sýrů a sýrových pomazánek se používá je zlepšení jejich roztíratelnosti. Kyselina adipová se také využívá jako náhražka soli a má vlastnost udržet práškové výrobky sypké a suché.

Výroba

Průmyslově se vyrábí oxidací cyklohexanolu kyselinou dusičnou.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Koncentrovaná kyselina adipová je mírně toxická a slabě dráždí kůži.

Zdroje informací

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Kyselina adipová - Wikipedielink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček