• O velikonočních svátcích fungujeme, jako by se nekoledovalo. Jsme tu pro vás i na Velký pátek a o Velikonočním pondělí - s dovozem až domů. Tak veselé hodování!

Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E363 - Kyselina jantarová

Charakteristika

Kyselina jantarová je bílá, krystalická látka, bez zápachu, kyselé chuti. Vyskytuje se ve všech živých buňkách a je součástí řepy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovoce. Nachází se též ve zkvasitelných potravinách, jako je víno, pivo nebo sýry.

Použití

Kyseliny jantarová se v potravinářství uplatňuje jako regulátor kyselosti a jako látka dodávající jídlu kyselou chuť. Zároveň i zvýrazňuje chuť. Používá se do nápojů (především do vín a likérů), do pekařských a masných výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. Některé soli kyseliny jantarové se mohou používat jako náhražky soli. Její uplatnění nalezneme i v medicíně, kde se používá jako projímadlo.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z kyseliny octové nebo také z kukuřice pomocí mikroorganické fermentace glukózy.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Zdroje informací

  • Kyselina jantarová - Wikipedielink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček