E477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami

Charakteristika

Bílé voskovité vločky, perličky nebo pevné látky.

Použití

Jedná se o emulgátory a stabilizátory, které se uplaťují při pečení bábovek, dortů a podobných výrobků, v nichž napomáhají smísení tuku s tekutinou, stabilizují vzniklé emulze a podporují spojení vzduchu a tuku. Objevují se v různých tucích, margarínech, majonézách, instantních polévkách a sušeném nebo ochuceném mléku.

Výroba

Připravují se částečnou esterifikací propylenglykolu některými mastnými kyselinami.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Zdroje informací

  • S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980.link ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček