• Vážení zákazníci, moc se omlouváme. V současnosti se potýkáme s nedostatkem skladových kapacit a nedostupností doručovacích oken. Detaily naleznete níže. Mrzí nás to a pracujeme na nápravě.
    Zobrazit více

E492 - Tristearát sorbitolu

Charakteristika

Světle žlutý prášek.

Použití

Jedná se o stabilizátor a emulgátor zabraňující krystalizaci tuků v čokoládách, margarínech, zmrzlinách a dezertech. Používá se v cukrářských polevách, sypkých náhražkách mléka a při výrobě chleba, jemuž dodává objem. Uplatňuje se při homogenním promíchávání potravin na bázi vody a oleje a jako pěnotvorný činitel.

Výroba

Vyrábí se esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.

Nežádoucí účinky

Látka nevykazuje žádné negativní vedlejší účinky, pouze může zvyšovat hladinu vstřebávání látek rozpustných v tucích.

Zdroje informací

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček