Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E510 - Chlorid amonný

Charakteristika

Bílá krystalická látka nebo prášek rozpustný ve vodě.

Použití

Chlorid amonný se využívá při výrobě chleba jako živná látka pro droždí. Rovněž bělí mouku a zlepšuje vlastnosti těsta, funguje jako regulátor kyselosti a substance zvýrazňující chuť. Používá se zejména v pekařských výrobcích, v ochucovadlech a při výrobě kvasnic. Pro svoji ostře slanou chuť se využívá k výrobě některých slaných druhů lékořicových bonbónů a také zabraňuje tvorbě nežádoucího sirovodíku ve vínu a v pivu. Ve sportu se chlorid amonný používá jako látka upravující tratě na běžecké lyžování.

Výroba

Průmyslově se vyrábí reakcí amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou. Vyskytuje se i v přírodních ložiscích v oblastech s hojnou vulkanickou činností.

Nežádoucí účinky

Lidské tělo je na určité množství amonných iontů zvyklé, jelikož jsou součástí metabolismu. V malých množstvích, v nichž se chlorid amonný vyskytuje v potravinách jako přídatná látka, je tudíž bezpečný. Měli by se mu vyhýbat zejména lidé s poruchami činnosti jater a ledvin.

Zdroje informací

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Chlorid amonný - Wikipedielink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček