• V Den vzniku samostatného československého státu fungujeme stejně, jako každý jiný. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front a až ke dveřím.

E631 - Inosinan sodný

Charakteristika

Disodná sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, s charakteristickou chutí.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt). Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Výroba

Inosinan sodný se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo z ryb, zejména sardinek. Může být rostlinného původu, vyráběn ze škrobu tapioky.

Nežádoucí účinky

U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan sodný může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.

Zdroje informací

  • Food additives, Dr. Christine Farlowlink ]
  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • What's Really in Your Basket?, Bill Stathamlink ]
  • Disodium inosinate - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček