• V Den vzniku samostatného československého státu fungujeme stejně, jako každý jiný. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front a až ke dveřím.

E965 - Maltitol

Charakteristika

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě.

Použití

Použití látky je ve žvýkačkách, různých sladkostech (hlavně v marcipánech a v nugátu), mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod. Používá se také v kosmetických výrobcích nebo v tabáku.

Výroba

Látka se vyrábí hydrogenací maltózy, což je cukr získaný ze škrobů.

Nežádoucí účinky

Látka se ve většině literatur považuje za bezpečnou. Požíváním velkého množství může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Studie na krysách uvádějí, že v nadledvinkách proběhly po požívání Maltitolu jisté změny. S tím souvisí i pozorovatelný nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců. Komise pro posuzování rizik JEFCA uvedla, že výskyt těchto nádorů nesouvisel s jejich stravou v průběhu studie, do budoucna doporučuje diskuzi a provedení dalších studií.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • 790. Maltitol and maltitol syrup (WHO Food Additives Series 32)link ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček