4 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
ROŠTĚNKY
- 4 plátky hovězí roštěné po 200 g
- 650 ml hovězího vývaru
- 130 g oloupané cibule
- 30 g studeného másla
- 1,5 lžíce sádla
- 1 lžička rajského protlaku
- hladká mouka
- pepř
- sůl
SMAŽENÁ CIBULKA
- 2 střední cibule
- 40 g hladké mouky
- sádlo na smažení
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchyňský papír
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Postup na roštěnky
- 1Cibuli nakrájíme najemno. Plátky masa osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a z obou stran poprášíme hladkou moukou.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. Dáme stranou na talíř. Stáhneme oheň pod polovinu, do kastrolu přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme rajský protlak a půl minuty za stálého míchání restujeme.
- 3Přidáme 1,5 lžičky hladké mouky a za stálého míchání půl minuty restujeme. Přilijeme vývar, promícháme a vložíme opečené roštěnky zpět. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a na mírném ohni dusíme doměkka. Měkké roštěnky vyndáme na talíř.
- 4Omáčku dochutíme solí a pepřem a přecedíme přes cedník do čistého kastrolu. Studené máslo nakrájíme na menší kousky a po částech ho do ní zašleháme. Omáčku už nevaříme. Roštěnky vrátíme do omáčky.
- 5Podáváme posypané smaženou cibulkou a s dušenou rýží.
Postup na smaženou cibulku
- 1Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do mísy, zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce obalila.
- 2V rendlíku rozpálíme na vyšším ohni vyšší vrstvu sádla, přidáme cibuli, kterou těsně před smažením lehce oklepeme prsty, aby na ní neulpělo příliš mouky, a smažíme dozlatova.
Tip
Doba, po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Roštěnky z býka budete například vařit kratší čas než roštěnky z krávy. Maso z býka nebo jalovic je navíc chutnější.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef