Skip navigation
  • Ještě něco na poslední chvíli? Doobjednávejte nejpozději 24 hodin před doručením!
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 200 g oloupané cibule
  • 4 plátky hovězí roštěné po 200 g
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce najemno nakrájených sušených hub
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce octa
  • 300 g směsi menších čerstvých hub
  • 60 g másla
  • 10 lístků plocholisté petržele

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

Side dish

  • rýže
  • těstoviny
  • brambory

INSTRUCTIONS

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. Plátky masa osolíme, opepříme a z obou stran poprášíme hladkou moukou.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. Dáme stranou na talíř. Do kastrolu přidáme cibuli, stáhneme oheň pod polovinu a orestujeme ji za častého míchání dohněda. Přidáme 1 lžičku hladké mouky a za stálého míchání mouku 1 minutu restujeme.
  • 3
    Přidáme sušené houby a 500 ml vývaru, promícháme a přidáme opečené roštěnky. Přivedeme k varu, přidáme ocet a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni pomalu dusíme.
  • 4
    Čerstvé houby očistíme, větší nakrájíme nahrubo, menší necháme vcelku. V nepřilnavé pánvi na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a houby na něm zprudka orestujeme dozlatova. Stačí jen 2–3 minuty. Osolíme a opepříme a zhruba po 30 minutách dušení masa je přidáme k roštěnkám. Přilijeme zbytek vývaru, přiklopíme pokličkou a dusíme na velmi mírném ohni doměkka.
  • 5
    Kastrol stáhneme z ohně a do omáčky vmícháme zbylé studené máslo. V případě potřeby dochutíme solí. Na talíři posypeme roštěnky nasekanou petrželí.
Tip
Doba, po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Roštěnky z býka budete například dusit kratší čas než roštěnky z krávy. Maso z býka nebo jalovice je navíc chutnější. Čerstvé houby restujte zprudka ve větší pánvi, aby nepustily vodu a nezačaly se dusit. V okamžiku, kdy do omáčky přimícháváte studené máslo, se omáčka již dál nesmí vařit. Máslo je dobré pokrájet na menší kostičky – do omáčky je postupně přimíchejte. Máslo omáčku zjemní.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE

Side dish