Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

2 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 10 g soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 4 lžíce strouhanky
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • pepř
  • 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • 80 g sýra Cheddar Double Gloucester
  • 15 g másla
  • 15 g hladké mouky
  • 230 ml plnotučného mléka
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 130 g sýra Extra Mature Cheddar

PASTA

  • 100 g makaronů nebo kolínek

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Těstoviny nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 250 °C.
  • 3
    Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.
  • 4
    Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.
  • 5
    V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.
  • 6
    Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.
  • 7
    Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.
Tip
Uvařené těstoviny neproplachujte vodou. Ztratily by chuť. Stačí je jen po uvaření promíchat se lžící oleje. Vodu na těstoviny je nutné osolit. Obecně lze použít pravidlo: 1 l vody = 12 g kuchyňské soli (zarovnaná lžíce soli), nebo 10 g hrubé mořské soli. 500 g suchých těstovin vařte nejméně ve 3 litrech vroucí osolené vody. Makarony se sýrem podávejte jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PASTA

PAIRING DISHES WITH WINE