Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 4 bažantí prsíčka
  • pepř
  • sůl
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce sádla
  • 20 g cukru krupice
  • 100 ml portského vína
  • 120 g čerstvých malin
  • 30 g másla
  • 4 menší čerstvé hříbky

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Maso osolíme, opepříme a sdrhneme na ně lístky ze dvou snítek tymiánu. Na pánvi na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Dáme stranou na talíř.
  • 2
    Hříbky podélně rozkrojíme napůl a vložíme do pánve, ve které se opékalo maso. Opečeme je dozlatova, osolíme a opepříme. Dáme stranou na talíř.
  • 3
    Stáhneme oheň na třetinu a do pánve přidáme cukr, necháme ho lehce zkaramelizovat a zalijeme vodou a portským vínem. Promícháme a svaříme zhruba na polovinu, aby omáčka získala konzistenci sirupu. Bude chvilku trvat, než se sražený karamel opět rozpustí do omáčky. Do ní přidáme čerstvé maliny, promícháme a stáhneme z ohně. Dochutíme solí a pepřem a postupně vmícháme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Omáčku již déle nevaříme.
  • 4
    Na talíř položíme houby, na ně bažantí prsíčko, přelijeme omáčkou a ozdobíme tymiánem.
Tip
Houby osolte až na závěr, jinak by pustily vodu a začaly se dusit, místo aby se opékaly. Opečte je jen dozlatova – měly by zůstat pevné. S malinami musíte zacházet opatrně, aby zůstaly celé. Míchejte jen pánví, nikoliv vařečkou, ta by je rozmačkala.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE