Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR ASPARAGUS

  • 1,5 kg bílého chřestu
  • 500 g zeleného chřestu
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce soli

INGREDIENTS FOR HOLLANDAISE SAUCE

  • 200 másla
  • 3 žloutky
  • sůl
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 4 lžíce suchého bílého vína
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • brambory

YOU ALSO NEED

  • kuchyňský provázek

INSTRUCTIONS FOR ASPARAGUS

  • 1
    Bílý chřest oloupeme a odřízneme dřevnatý konec. Zelený chřest neloupeme, jen z jeho stonků odřízneme lístky. Bílý a zelený chřest svážeme zvlášť po porcích kuchyňským provázkem.
  • 2
    V užším vyšším hrnci přivedeme k varu 3 litry vody s cukrem a solí. Do hrnce postavíme chřest: zelený vaříme 5 minut, bílý 10 minut. Uvařený chřest rozvážeme a rozdělíme na předehřáté talíře. Přelijeme ho částí holandské omáčky. Zbytek omáčky podáváme v misce nebo omáčníku zvlášť.
  • 3
    Podáváme s vařenými bramborami nebo bílým pečivem.

INSTRUCTIONS FOR HOLLANDAISE SAUCE

  • 1
    V rendlíku rozehřejeme máslo, aby bylo horké a dáme stranou.
  • 2
    Žloutky promícháme v nerezové nebo skleněné misce s vodou a špetkou soli.
  • 3
    Do rendlíku vlijeme ocet a víno a přidáme pepř. Svaříme na objem 2 lžic a za stálého míchání metličkou přidáme do misky ke žloutkům.
  • 4
    Do rendlíku nalijeme vodu do výšky 2 cm, přivedeme k varu a stáhneme oheň na minimum. Na rendlík položíme misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo povrchu vodu a stále mícháme metličkou, dokud žloutky nezačnou houstnout. Stáhneme z ohně.
  • 5
    Do žloutkové směsi postupně přiléváme za stálého míchání horké máslo. Zpočátku po kapkách, poté tenkým pramínkem. Vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí.
     
     
Tip
Chřest oloupejte škrabkou na chřest nebo škrabkou na brambory. Loupejte od hlavičky dolů. Dřevnatou část můžete i odlomit – stačí chřest pořádně ohnout a stonek se zlomí tam, kde dřevnatá část začíná. Dřevnaté konce nevyhazujte, můžete je použít na polévku nebo do vývaru. Čerstvý chřest je plný vody. Čerstvost poznáte podle toho, že při tření o sebe stonky vržou. Při vaření chřestu by měly být ve vodě ponořené jen stonky, hlavičky by měly koukat z vody ven. Pokud jsou ponořené, trochu vody slijte. Na poslední minutu varu ponořte i hlavičky.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR ASPARAGUS

INGREDIENTS FOR HOLLANDAISE SAUCE

YOU ALSO NEED