E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
Description
Žluté či světle hnědé kapaliny nebo polotuhé látky.Usage
Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Mají vliv na vlastnosti čokolády a pomáhají tvořit hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenství se používají ve sladkých těstech – zlepšují jejich strukturu a zvětšují objem. Objevují se rovněž jako stabilizátory některých nápojů, v mléčných výrobcích, majonézách nebo instantních polévkách.Production
Připravují se částečnou esterifikací polyglycerolu mastnými kyselinami.Side effects
Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky.Sources
![Fer potravina](/img/fer-potravina.png)
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.