• Náš vánoční katalog je už i online!🎄
    Ho, ho, ho! Vánoční katalog teď najdete i v aplikaci a na našich stránkách!
    Show more
Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only
Delivery

Cart

E925 - Chlor

Description

Chlor je žlutozelený nekovový prvek - plyn vyskytující se v zemské kůře mající štiplavý, dusivý zápach. Jedná se o konzervant, oxidační činidlo, látka upravující pH, desinfekční prostředek a bělící činidlo k bělení skořápek vlašských ořechů nebo k bělení škrobů. Používá se k prodloužení trvanlivosti čerstvě trhaného ovoce a zeleniny.

Usage

Používá se při při zpracování ryb, zeleniny a ovoce. Nejvíce se využívá při čištění pitné vody. Je možné ho využít i jako bělící prostředek do mouk. Používá se v bělidlech, barvách, desinfekcích, plastech, rozpouštědlech a při výrobě tetrachlormetanu a látek zpomalujících hoření. Prodlužuje trvanlivost čerstvě trhaného ovoce a zeleniny.

Production

Chlor se vyskytuje jak v podzemní vodě tak v čističkách odpadních vod. Chlor se vyrábí elektrochemicky elektrolýzou.

Side effects

Toxický a dráždivý při styku s pokožkou a pro plíce. V pitné vodě a v potravinách vytváří sloučeniny způsobující rakovinotvorné účinky. Při používání k ničení bakterií do pitné vody může obsahovat karcinogenní sloučeniny jako je toluen, xylen a podezřelý karcinogen styren. Chlor je velmi dráždivý a při vdechnutí může způsobit smrt nebo dýchací potíže. Při podání pečiva obsahujícího chlor zvířatům bylo zjištěno velké množství nežádoucích účinků.

Sources

  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives