Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.
Český chřest na Rohlíku

Konečně jsme se dočkali - sezóna čerstvě sklizených potravin je tady! A s ní na Rohlík dorazila i nejoblíbenější jarní zelenina – RYZE ČESKÝ CHŘEST. Křehký, šťavnatý a plný vitamínů. Nejlépe chutná čerstvý, proto neleníme a domů vám ho dovezeme za pár hodin od sklizně. Pojďte s námi načerpat jarní náladu a inspiraci k vaření.

Český a čerstvý!

Díky unikátní spolupráci s Českým chřestem má i letos Rohlík vlastní chřestové pole kousek za Prahou. Proto v týdnu od 7.4.2019 můžete na Rohlíku koupit legendární Český zelený chřest přímo z našeho pole!

 

Bílý i zelený

Jako první se sklízí bílý chřest. Typický je svou delikátní nasládlou chutí a silnější slupkou, která se před vařením musí loupat. Jak ale ke své barvě přišel? Celé kouzlo spočívá ve způsobu pěstování. Rostl totiž v naprosté tmě tak, aby v něm neprobíhala fotosyntéza.

Zelený chřest se sklízí druhý v pořadí. Pěstuje se na světle, kde, díky fotosyntéze, jeho výhonky vytvářejí chlorofyl. Právě ten pak stojí za typickou zelenou barvou a lehce nahořklou chutí.

Chřest pravidelně naskladňujeme a aktuální situaci najdete vždy na této stránce. Protože nejde o masovou produkci, ale kvalitní, čerstvý a ryze český chřest, je denní množství omezené. Každé ráno ale doplňujeme zásoby právě sklizenou várkou.

divider

Cesta českého chřestu

 

Chřestová sezóna trvá pouze od poloviny dubna do konce června, a proto je dobré v tomto období využít každou příležitost k jeho konzumaci. Pěstování chřestu vyžaduje pečlivost a trpělivost, stejně tak jako jeho sklízení, které je náročnou činností. Ideální je totiž sklízet chřest ručně, po sklizení jej okamžitě zchladit, roztřídit a rozvážet. Aby si chřest udržel své nejlepší vlastnosti, musí být doručen k zákazníkům nejpozději 24 až 36 hodin po sklizni. Odměnou pro vás je pak chuť čerstvě sklizeného chřestu, která vyniká velkou jemností, podobnou mladému hrášku.

 
 
divider

Proč je zrovna Český chřest ten nejlepší

V Rohlíku rádi podporujeme lokální zelináře a snažíme se pomoct obnovit tradici českého chřestu, který byl kdysi vyhlášený po celé Evropě. Chřest vyžaduje pro svoji ideální kvalitu a chuť velmi specifické lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází v Polabské nížině na Mělnicku, kde v kombinaci s ideálním klimatem dávají Českému chřestu po stovky let tolik vyzdvihované kvality. Český chřest se sklízí výhradně ručně a na sklizni pracuje hned několik stovek lidí.

Věděli jste?

Československo bylo chřestovou velmocí a vyváželi jsme ho po celém světě. Byl velmi oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni. Věděli jste, že chřest je původní staročeské slovo a první zmínky jsou již z dob Karla IV.? V evropských zemích se tak setkáme s označením „asparagos“.

 
divider

Chřest pod lupou

Věděli jste, že nejstarší doklady o pěstování chřestu pocházejí z roku 3000 před naším letopočtem, že v současnosti je ve světě známo skoro 300 druhů chřestu, nebo třeba že je superpotravinou? Pojďme se na tuto zázračnou zeleninu podívat blíže!

 
divider

Chřest a jeho účinky na zdraví

 

• obsahuje vysoký obsah vitamínu C a E

 

• snižuje riziko srdečních onemocnění

 

• snižuje hladinu cholesterolu

 

• reguluje hladinu cukru v krvi

 

• má afrodisiakální účinky     

 

• je bohatý na antioxidanty     

 

• podporuje trávení     

 

• je protizánětlivý     

 

• prospívá očím     

 

• upravuje krevní tlak

divider

Český chřest v kuchyni

 

A jak s ním zacházet při vaření? Zelený chřest není třeba loupat, stačí jej umýt a odlomit dřevnaté konce. Bílý chřest se bez loupání sice neobejde, ale s ostrou škrabkou to zvládnete raz dva. Čerstvý chřest praskne přesně v místě, kde dřevnatá část končí, takže žádná práce s řezáním. Vařit ho stačí 3 až 4 minuty v osolené vodě, dokud lehce nezměkne. Nejlepší variantou je, pokud chřest svážete k sobě a postavíte do hrnce tak, aby byl ponořený po hlavičky, které se připraví na páře.