Brokolice BIO 1ks

400 g
79,90 Kč 199,75 Kč/kg
Země původu: Německo,

Popis produktu

Brokolice v BIO kvalitě.
Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny.
V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.

Upozornění

Platí, že čerstvou brokolici je třeba spotřebovat co nejrychleji. Tato zelenina podobně jako květák velmi rychle chřadne a ztrácí na čerstvosti.

Použití

Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně.
Ochutnejte zapečenou brokolici připravenou dle následujícího receptu:
Brokolici uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka a scedíme. Vejce rozšleháme s jogurtem a přidáme nadrobno nastrouhaný sýr. Směs dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Zapékací misku vymažeme lžící másla a posypeme sezamovým semínkem. Brokolici v míse rovnoměrně rozložíme a zalijeme směsí z vajec, jogurtu a sýra. Povrch tenkými plátky másla. V předem vyhřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 200 °C, až směs na povrchu ztuhne a zbarví se dozlatova.

Skladování

Pro co největší zachování čerstvosti uložte brokolici do vzduchotěsného sáčku a umístěte do ji do lednice při 2-4°C, nejlépe do šuplíku určeného pro zeleninu a ovoce. 

Složení

Brokolice bio