SUROVINY

  • 200 g růžiček květáku
  • 200 g růžiček brokolice
  • 1 menší cibule
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka pepře
  • 1 lžíce soli a špetka soli

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • misku s vodou a ledem
  • zapékací misku

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 2
    V rendlíku přivedeme k varu 1,5 l vody osolené 1 lžící soli. Do vařící vody vložíme růžičky květáku a vaříme 6–7 minut, dle velikosti. Poté je vyndáme a ihned je ponoříme do misky s vodou a ledem.
  • 3
    Do rendlíku s vařící vodou vložíme růžičky brokolice a vaříme 5-6 minut, dle velikosti. Květák vyndáme z ledové vody a místo něj vložíme brokolici. Případně do vody přidáme pár kostek ledu. Necháme 5 minut vychladnout. Zchlazenou zeleninu necháme okapat v cedníku.
  • 4
    Cibuli oloupeme a rozpůlíme.
  • 5
    Do rendlíku vlijeme mléko, osolíme, opepříme, přidáme rozkrojenou cibuli a muškátový oříšek. Přivedeme k varu a vaříme 3 minuty.
  • 6
    V rendlíku necháme na středním ohni zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Vznikne tak světlá jíška.
  • 7
    Vyndáme cibuli z mléka a za stálého míchání ho vlijeme do jíšky. Dle chuti osolíme a necháme vařit 2 minuty na mírném ohni. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne tak hladký bešamel.
  • 8
    Do zapékací misky rozložíme uvařený květák a brokolici, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 5 minut.

TIP

K přípravě budete potřebovat cedník. Na rozmixování budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE